Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Trendovi

Moda – vodič kroz pojmove (S-Ž)

Provjerite u rječniku značenje nepoznatog modnog pojma.

S sequins (paillettes) – šljokice i fliteri, općenito blješteći kristalna, metalna ili plastična zrnca koja se koriste za dekoriranje tkanina. Nalazimo ih u raznim bojama i geometrijskim oblicima. stiletto – naziv za jako visoku, usku potpeticu na ženskoj cipeli dizajniranoj u Italiji 1950. godine. Ovakvu petu često nalazimo u plastičnim varijantama, naknadno metaliziranu. Š šantung – ručno istkana svilena tkanina izvorno nastala u pokrajini Shantung u Kini. Šantung je tanak i mekan, izrađen od neravnih niti kako bi imao bogatiju teksturu. U 20.st ova tkanina izrađena od mješavina svile i pamuka ili rayona (umjetne svile). uglavnom se koristi za večernju odjeću. T tartan – gusto vuneno tkanje uzorka karakterističnih ukrštenih raznobojnih linija potječe iz Škotske i prvotno je raznolikošću svojih šara predstavljao ondašnje klanove. Tek kasnije, različite varijante kariranih tkanina postaju sastavni dio moderne odjeće. tweed – počeci upotrebe tvida, tkanine grube teksture koja potječe iz Škotske i nosi ime istoimene rijeke, sežu u daleke 40-e i 50-e, godine koje su udarile temelje klasike odijevanja. Najveće zasluge za njegovu popularizaciju nosi legendarna Francuskinja, Gabrielle Coco Chanel, koja je udahnuvši tvidu touch glamuroznosti i elegancije, ovoj tkanini osigurala blistavu budućnost. U ulster – naziv za vrstu dugačkog vunenog ogrtača koji seže do polovine lista koji potječe iz irske pokrajine Ulster. Ovo je bila vrlo popularna varijanta kaputa za žene i muškarce krajem 19. i početkom 20. stoljeća unisex – odjeća dizajnirana na način da je pogodna za nošenje ženama i muškarcima, a popularna 60-tih i 70-tih godina. Unisex izgled je dopuštao muškarcima da odjenu košulje s cvjetnim printom, a ženama da prihvate muško odijelo. Ideja univerzalnosti odjeće još je jednom aktualizirana početkom osamdesetih godina. V velour – francuski naziv za velvet, baršun. Meka tkanina bogate teksture može biti izrađena od svile pamuka, mohera, vune ili sintetičkih tkanja – acetata i rayona. Ranih sedamdesetih godina često se koristio za suknje i hlače. Najluksuznije varijante finog velura koriste se za večernju odjeću. vinyl – teški sintetički materijal koji su modni dizajneri koristili šezdesetih godina. Koristi se također za izradu vodootporne odjeće. Z zip – patentni zatvarač, odnosno sistem zakopčavanja odjeće patentirao je 1893. W. Litcomb. Ranih tridesetih godina, modna dizajnerica Elsa Schiaparelli prva je koristila zip na pomodnom odjevnom predmetu. Ž žabo (Jabot) – dekorativni nabor od čipke ili nekog drugog finog materijala koji se nalazi na ovratniku košulje. U 16. stoljeću sastavni je dio muške odjeće, a početkom 20.st postaje popularan kod žena. žoržet (Georgette) – svilena ili sintetska tkanina od rayona (umjetne svile) koja se najčešće koristi za izradu večernje odjeće. Krep verzija žoržeta ima drugačije teksturirano naličje. Vodič kroz modne pojmove (A-F) Vodič kroz modne pojmove (G-K) Vodič kroz modne pojmove (L-R)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Fashion report

PALMERS, renomirana tvrtka donjeg rublja, predstavlja svoju najnoviju kolekciju kupaćih kostima za svaki tip građe.

Zanimljivosti

Prestižna dodjela nagrada u modnoj i lifestyle industriji, My Global Fashion Awards, prošloga tjedna bila je glavni modni događaj u regiji.

Beauty report

Beauty industrija je definitivno jedna od najbrže rastućih. Kada je u pitanju kosa, inovacijama se doslovno ne vidi kraj.

Beauty report

Metal Detox linija, kao što i ime kaže, neutralizira metal bakra u kosi kako bi spriječila njezino lomljenje i promjenu boje na kosi.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.