Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Modernizirana Petrova trudionica

Otvoren je obnovljeni Odjel za patologiju trudnoće 2 u zagrebačkoj Petrovoj.


U prostoru Klinike za ženske bolesti i porode, najveće i najstarije ustanove te djelatnosti u Hrvatskoj, danas je svečano otvoren potpuno obnovljen Odjel za patologiju trudnoće 2, koji je sada po prvi puta nakon svog osnutka daleke 1918. godine u potpunosti obnovljen. Obnova Odjela rezultat je humanitarne akcije pod nazivom „Petrova trudionica“ koja se održala tijekom 2008. godine. Akciju su potaknule aktivnosti Udruge „Zdravo novorođenče“, a podržali partneri Zagrebačka banka, T-HT, EPH, HRT, dok je materijalnu i moralnu podršku pružila i Vlada Republike Hrvatske.

Završetkom humanitarne akcije pod nazivom „Petrova trudionica“ u veljači 2008. godine, ukupno je bilo sakupljeno ciljanih 3,5 milijuna kuna koje su bile prijeko potrebne da bi se započelo s potpunom obnovom Odjela.

Kvalitetni uvjeti za problematične trudnoće

Važnost otvorenja novog Odjela naglasila je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, predsjednica Udruge „Zdravo novorođenče“, koja je uz doc.dr.sc. Vesnu Elveđi-Gašparović jedan od inicijatora cijele humanitarne akcije.

– Napokon će naše trudnice dobiti njegu i brigu koju zaslužuju. Dovoljan je šok i stres za svaku ženu kada sazna da njena trudnoća ne ide planiranim tokom. Mi smo ovdje kako bismo im pružili najbolju moguću medicinsku skrb, ali ujedno i olakšali taj teret, utješili ih i naravno, osigurali adekvatne i kvalitetne uvjete koji će im olakšati boravak uz bolnici i koji neće biti izvor dodatnog stresa. Zato sam danas iznimno sretna i ponosna što ćemo naš posao moći raditi u sigurnim, modernim i zaštićenim uvjetima za buduće mame i njihovu djecu. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez brojnih dobrih ljudi iz cijele Hrvatske koji su svojim pozivima, podrškom i radom pomogli u ostvarenju ovog projekta,- istaknula je prof.dr.sc. Škrablin, ujedno i voditeljica novoobnovljenog Odjela.

Za cijelu Hrvatsku

Odjel za patologiju trudnoće 2, prije obnove, bio je šest desetljeća u istom stanju, a zastarjela oprema i prostor nisu bili dostatni za kvalitetno liječenje pa je važnost obnove i modernizacije bila iznimna. Odjel godišnje skrbi oko 1.000 žena iz svih dijelova Hrvatske, dok se u klinici svake godine uspješno rodi čak 4.500 djece . Kako su uvjeti u kojima buduće majke provode mirovanje odlučujući čimbenik na tijek i ishod trudnoće, obnova je bila krajnje neophodna za optimalno funkcioniranje odjela.
Prof. dr. sc. Slavko Orešković, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode, naglasio je na konferenciji za medije zašto je obnova „trudionice“ bila neophodna.

– Morate znati kako je naš Odjel za patologiju trudnoće referentni centar za rizične trudnoće za cijelu Hrvatsku te kako mi godišnje imamo oko 1.000 komplikacija u trudnoći samo na ovom Odjelu. Oko 20 posto svih poroda u Hrvatskoj je visokorizično za majku i dijete. U derutnim prostorijama i sa zastarjelom opremom bilo je iznimno teško pružati potpunu njegu našim pacijenticama, Održavajući i čuvajući trudnoću, žene u bolnici provedu i do 7 mjeseci na kontinuiranoj brizi i skrbi liječnika, dok uvjeti u kojima provode mirovanje utječu kako na tijek tako i na ishod trudnoće. Zato je bilo krajnje vrijeme da se popularno nazvana „Petrova trudionica“ modernizira. Ona je danas potpuno spremna na adekvatan način pomoći našim budućim majkama,- kazao je predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode, prof. dr.sc Slavko Orešković.

Doprinos uspjehu akcije dali su i partneri projekta Zagrebačka banka, EPH, T-HT i HRT. Predsjednici Uprava navedenih partnera, Franjo Luković, Ninoslav Pavić i Ivica Mudrinić bili su prisutni svečanom otvorenju te su uz predstavnike zdravstvene zajednice svjedočili rezanju vrpce. A prerezala ju je na ulazu u Odjel jedna od budućih mama. Time je Odjel širom otvorio svoja vrata pacijenticama i novorođenčadi.


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Zdravstveni karton

Trenutna situacija s korona virusom nije razlog da se odustane od edukacije koja je izuzetno važna i upravo je zato udruga Europa Donna Hrvatska i ove...

Duh i tijelo

Otprilike jedna od sedam žena razvije postporođajnu depresiju, ali taj broj je vjerojatno veći jer neke žene nikad ne kontaktiraju svog liječnika i pate...

Savjeti stručnjaka

Doula Sanja Bukač Štritof, yogina Dora Šegović i terapeutkinja Andrea Vidas pripremile su prekrasan ciklus radionica pripreme za porod i babinje kroz 10 webinara.

Istaknuto

Pogledajte koje su to zanimljive činjenice, kako se ne biste iznenadili i uplašili u trenutku kad se dogode.

Advertisement