Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

Modno “osviješteni” ljubimci

Kućni ljubimci odjeveni u skupocjene krpice mogu se sve češće vidjeti i na našim ulicama.

Svog najdražeg četveronošca najprije odvodimo na kupanje. Upotrebom šampona i preparata za koje izdvajamo više nego za sebe, dlaku i miris doveli smo do savršenstva. Nakon toga obavljamo kozmetički tretman. Kako bi bili još ljepši, preostaje odabrati im kapu i kaput koji odlično odgovaraju njihovoj „osobnosti“ i „karakteru“.

Dok se neki nad tim zgražaju, mnogo je onih koji jedva čekaju da se pojavi nešto novo i originalno i da ljubimac još više blista.

– Osim što je nižeg rasta, njegova kratka dlaka mu ne pruža zimi dovoljno zaštitu od hladnoće. Kaputić je koristan i zbog čistoće, osobito dok pada kiša ili je mokro. Umjesto da ga mučim polusatnim kupanjem nakon svake šetnje, jednostavno skinem kaput i on je potpuno čist i suh,- ispričala je 22-godišnja Irena Mandić, vlasnica malog francuskog buldoga Obija.

I psi prate modu

Gotovo nema pet shopa u Hrvatskoj u čijoj se ponudi ne nalazi pokoji kaputić, kapa ili cipelice za kućne ljubimce. Koliko je moda važna vlasnicima govori podatak da se u sklopu izložbi kućnih ljubimaca održavaju modne revije proizvođača koji na taj način pokazuju što je "in" u nadolazećim mjesecima.

– Kada smo 1997. godine krenuli s dizajniranjem i izradom odjeće za kućne ljubimce, mnogima je to bilo smiješno, jer je bilo potpuno novo na našem tržištu. Ali interes je sve veći i sve se više vlasnika odlučuje „počastiti“ svog četveronošca s komadom odjeće,- rekla je voditeljica obrta za izradu odjeće za kućne ljubimce „Vau-design studio“ Mirta Antić.

Raznovrsna ponuda

Većina kupaca su vlasnici manjih pasa. Kod manjih pasmina osim estetskog, odjeća ima i funkcionalnu vrijednost, jer kratkodlakim psima prirodna zaštita dlake nije dovoljna u najhladnijim danima. Sve više se kupuje i za veće pasmine, ali se prvenstveno radi o kabanicama koje su zaštita od kiše i drugih padalina.

Proizvodnja je samo u manjim serijama, čime se dobiva na prepoznatljivosti i ekskluzivnosti. Osim odjeće, vlasnici mogu kupiti i posebno dizajnirane zdjelice, ležajeve, torbe, ruksake, kućice pa čak i kostime za maškare.

– Kostimi za maškare nisu previše popularni, ali prije svakog većeg natjecanja gdje nastupa reprezentacija ljudi naručuju odjeću s kockastim uzorkom. Hrvatska prati svjetske trendove, ali to ipak ne ide toliko daleko da se naručuju enormno skupe stvari,- kaže Mirta Antić.

Da se ne prijeđe granica dobrog ukusa

Udruge za zaštitu životinja nemaju ništa protiv ovog načina „opremanja“ ljubimaca, ali isto tako kažu da je tanka linija između između prihvatljivog i neprihvatljivog.

– Činjenica je da manje životinje mogu imati problema s hladnoćom preko zime. Kod njih odjeća ima funkciju, zaštitu od hladnoće. Ali, isto tako kostimi za maškare nisu potrebni i nužni. Životinja ne zna što su to maškare i one za nju nemaju nikakvu vrijednost i značaj. Ima vlasnika koji svom ljubimcu poklanjaju veliku pažnju kao da se radi o djetetu, ali u svemu treba paziti da se ne prijeđe granica dobrog ukusa, rekao nam je Luka Oman, predsjednik Udruge za zaštitu životinja „Zagreb“.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Trendovi

Raznih oblika i veličina, nova kolekcija prstenje brenda Mirio uz ženstvenost sadržanu na podlozi, čiji žičani uzorak uvjerljivo podsjeća na uvijek zanosnu čipku, nosi...

Fashion report

Vogue Adria bit će 29. po redu izdanje ovog slavnog magazina namijenjeno tržištima Hrvatske, Srbije, Slovenije, BiH i Crne Gore.

Trendovi

Cipele za šetanje kroz snove pravi je opis za čizme s kojima imamo osjećaj kao da hodamo po oblacima.

Fashion report

Borboleta, vodeći brend modnog nakita, s ponosom predstavlja najnoviju ekskluzivnu suradnju s mladim umjetnicama, dizajnericama i ilustratoricama, Klasjom Haban, Zitom Nakić i Andreom Šumberac. 

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.