Moja mama je zakon!

Slavljenje majčinog dana u Hrvatskoj održava se druge nedjelje u svibnju.

– U Hrvatskoj se Majčin dan češće obilježava od njene samostalnosti: Prije se uglavnom slavio Dan žena. Moderan svijet slavi Majčin dan posljednjih stotinjak godina, a i u antičkom vremenu pronalazimo običaje posvećene majkama poput proljetnih festivala starih Grka posvećenih božici Rei, majci mnogih drugih bogova. Tu su i rimske svečanosti posvećene Velikoj Majci – majci bogova,- objasnila je za She.hr predsjednica Udruge Rode Maja Tarle.

Kult majke

– Kult majke u smislu stavljanja majčinstva na pijedestal u Hrvatskoj postoji. Na majčinstvo se gleda kao na standard i kao nešto čemu treba težiti, kroz medije se redovno nastoje promovirati tradicionalne vrijednosti pomiješane s religijskim dogmama, no u praksi majke nailaze na niz problema s kojima su prisiljene nositi se same. Majke nemaju adekvatnu podršku sustava, trudnice su uglavnom diskriminirane prilikom zapošljavanja, tijekom porođaja su u rodilištima često izložene traumama zbog uvriježenog načina „vođenja“ porođaja u kojem su žene tek nesavršeni strojevi za rađanje,- kaže Tarle.

Isto tako iz Udruge Roda naglašavaju kako su žene u rodilištima često izložene traumama zbog uvriježenog načina “vođenja” porođaja. Svode se na nesavršene strojeve za rađanje, zbog neciviliziranog načina ponašanja pojedinih zdravstvenih djelatnika i nemogućnosti ostvarivanja osnovnih ljudskih prava.

– Poslodavci teže zapošljavaju majke i žene u reproduktivnoj dobi zbog "straha" da će otići na bolovanje, bilo zbog trudnoće ili zbog djece, unatoč tome što za to troškove pokriva država. Radno vrijeme često uglavnom nije fleksibilno, a ima i drugih poteškoća,- objašnjava Tarle.

Ipak, kroz godinu su istaknutiji su blagdani posvećeni majkama i ženama nego muškarcima.

– To je iz razloga što se majka prvenstveno brine o odgoju djeteta i to emocionalnim razmjenama. Ona je ta koja više boravi s djetetom što joj daje pravo da se više slavi,- govori dr. sc. Goranka Lugomer Armano, specijalistica za razvojnu psihologiju.

Iako se čini zbunjujuće, mnogi Majčin dan brkaju s praznikom Dana žena koji se obilježava 8. ožujka.

– Majčinstvo nije ženstvenost, to se više puta pomiješa i diskriminativno je. Postoje žene koje ne žele biti majke ili one koje to ne mogu biti, kao i one koje ne bi trebale, jer roditeljstvo znači odgovornost,- govori Sanja Sarnavka iz Udruge B.a.b.e.

Obilježavanje Majčinog dana

Udruga Roda – Roditelji u Akciji Majčin dan će ove godine obilježiti projekcijom filma „The Business of Being Born“.

– Film je svojevrsno je putovanje redateljice Abby Epstein i glumice Ricky Lake kroz koje propituju aktivno vođenje porođaja u suvremenoj Americi te pokušavaju odgovoriti na pitanje treba li se većina porođaja promatrati kao prirodni životni proces ili je svaki porođaj potencijalni hitni medicinski slučaj,- ispričala je predsjednica Udruge Roda.

Projekcija će biti 14. svibnja u dvorani Kulturnog informativnog centra (KIC) u Zagrebu.

Kako je sve počelo

Suvremeni Majčin dan potječe od Amerikanke Anne Jarvis koje je organizirala kampanju u spomen svoje majke Anne koja je za života pokušala zainteresirati žene da prikupljaju potrepštine za bolesne i siromašne članove zajednice. U svojim nastojanjima da se bar jedan dan posveti ženama, pošto joj je majka govorila da su svi dani u godini posvećeni muškarcima, a ni jedan ženama.

Kao zaštitni znak kampanje Anna Jarvis uzela je bijeli karanfil, cvijet kojeg je njena majka obožavala te je on službeno postao cvijet svih majki.

– U današnje vrijeme je Majčin dan je toliko iskomercijaliziran nije više baziran na jednostavnim obiteljskim odnosima. Užasno je bitno i ja nikad ne bi žrtvovala majčinstvo za karijeru,- govori Sanja Sarnavka.

Poklon za majku

Kao i većina blagdana i Majčin dan nosi svoju komercijalnu notu. Pjesme na čestitkama su postale parfemi, a s ljubavlju ispečena torta nakit.

– Kupovanje poklona i različite manifestacije nisu osjećaji, ali dobri su utoliko što potiču veselje, pjesme i osjećaje ljubavi,- govori Lugomer Armano.

Ipak, majkama diljem svijeta najbitnija je sreća njihovog djeteta.

– Za nas osobno bi najveći poklon za Majčin dan bilo društvo usmjereno i senzibilizirano na djecu, društvo koje omogućava kompetentno roditeljstvo i odrastanje, društvo osjetljivo na potrebe djece, roditelja i budućih roditelja,- kaže predsjednica Udruge Rode Maja Tarle.

Majčino srce je bezdan u čijim ćeš dubinama uvijek jedno pronaći – spremnost na oprost. (Honore de Balzac)