Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
cimet
cimet

Savjeti stručnjaka

Može li cimet pomoći kod snižavanja razine šećera u krvi?

Cimet možemo koristiti u obliku praha ili štapića, a njegova posebna aroma i okus dolaze iz esencijalnog ulja te se vjeruje kako upravo ono ima antibakterijska i protuupalna svojstva.

Prehrana je iznimno bitna kod kontrole razina šećera u krvi, a znanstvenici raspravljaju o utjecaju cimeta na njegovu razinu ili može li taj popularan začin prevenirati razvoj dijabetesa tip 2.

Iako se mišljenja razlikuju, neke studije pokazuju kako ovaj začin može utjecati na kontrolu razine šećera u krvi, pa ga hrani možete dodati i radi zdravlja a ne samo dodatnog mirisa.

Cimet možemo koristiti u obliku praha ili štapića, a njegova posebna aroma i okus dolaze iz esencijalnog ulja te se vjeruje kako upravo ono ima antibakterijska i protuupalna svojstva. zanimljivo je da cimet sadrži velike količine antioksidanta, što ga čini iznimno zdravim.

Može li cimet utjecati na bolju kontrolu šećera u krvi?

Istraživanja se već dugo bave ovim pitanjem i mehanizmima djelovanja ovog začina na zdravlje te ističu kako je moguće da se radi o dva načina: prvi je da ima slično djelovanje inzulinu u tijelu, drugim riječima; potiču stanice da uklone glukozu iz krvi. drugi bi način bio tako da povećavaju aktivnost proteina koji “prebacuju” glukozu iz krvotoka u stanice.

Za sada ne postoje velike studije koje nude dokaze o tome da cimet pomaže kod kontrole dijabetesa, ali postojeće analize studija ukazuju na to da taj začin ima pozitivno djelovanje ili pak ne nude jasne zaključke, pa se tako on nije našao na popisu poželjnih namirnica Američke udruge za dijabetes.

Ipak, jedna od studija je pokazala nakon analize desetak kontrolnih studija kako cimet može utjecati na snižavanje razina šećera u krvi, ali i da ima pozitivan utjecaj na razinu triglicerida i snižava “loš” kolesterol.

Cimet možete dodati obrocima ili koristiti suplemente, pa iako ne postoje smjernice o potrebnom unosu, preporuka nekih proizvođača je 2,000 mg u danu. Negativnih posljedica konzumacije ovog začina ne bi trebalo biti, ali Clinical Nutrition je objavio kako se ipak mogu javiti probavni problemi ili alergijske reakcije koje traju kratko.

Cimet nikada ne koristite u kombinaciji s ovim lijekovima

Ne bi se trebao koristiti uz lijekove ili suplemente koji se uzimaju za kontrolu šećera u krvi, a to može biti i suplement češnjaka. Ali, kako cimet nije “opasan” začin, umjerena upotreba neće vam štetiti. U studijama koje su povezale upotrebu cimeta u prehrani i bolju kontrolu šećera u krvi stoji kako je jednu žličicu cimeta možete bez straha i vrlo lako dodati obrocima.

Pripremite od cimeta ukusne i zdrave napitke

Ako nemate prilike začin dodati jelima dobro je znati da se vjeruje kako voda od cimeta će vam pomoći brže stići do cilja ako ste na dijeti, ubrzati probavu i metabolizam, ali i jačati imunitet. Pripremiti ju možete tako da kuhate štapić cimeta 20-ak minuta, pustite da se ohladi i dodate mu za više okusa limete ili meda.

Mlijeko od cimeta je mnogima omiljen napitak, priprema se lako a ako netko u vašoj obitelji ima problema sa snom, pripremite mu toplu šalicu mirisnog mlijeka. Potrebna vam je šalica mlijeka, malo cimeta u prahu, meda, malo vanilije i po želji vrhnja za šlag. Sve što trebate jest zagrijati mlijeko, dodati mu cimet i navedene sastojke. Odmah maknite s vatre i poslužite toplo!

Više

Savjeti stručnjaka

Znate li što i kada jedete, koliko vježbate, koliko ulažete u zdravlje?

Budi fit

Cedevita je pokrenula kampanju pod nazivom “21 dan optimizma” u kojoj građane potiče da kroz sitniCE, svakodnevna mala dobra djela, učine nešto lijepo za...

Zdravstveni karton

Movember je već tradicicionalno poznat kao pokret obilježavanja studenog kao mjeseca zaštite zdravlja muškaraca u kojem je fokus usmjeren na zdravstvene probleme koji pogađaju...

Budi fit

Uz ove kremaste namaze i jednostavno neodoljive kolačiće biraš prirodu, a priroda će uzvratiti boljim osjećajem

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.