Može li pauza biti dobra za vezu?

Veze i odnosi između muškaraca i žena nikada nisu jednostavni. Za neke parove čini se da od samog početka imaju skladnu i sretnu vezu, dok mnogi drugi parovi na vlastitom iskustvu shvaćaju da je samo održavanje veze iznimno teško. Skladna i sigurna veza ne ovisi isključivo o međusobnoj ljubavi, već i o mnogim pojedinačnim faktorima kao što su osobna prošlost, nečije samopouzdanje i pojedinačni razlozi zbog kojih netko želi biti baš s tom osobom.

Na neslaganje, svađe i raskide veza često utječu vanjski razlozi i životne okolnosti poput problema na poslu, želje za promjenom karijere ili otkaz jednog od partnera, zdravstveni ili obiteljski problemi, preseljenje i mnogi drugi razlozi. Ako se oboje jednako trudi, poteškoće se mogu prevladati, ali neke probleme je nemoguće riješiti zajednički. Ponekad osoba sama mora riješiti ono što 'vuče' iz svoje prošlosti, a kada veza zapadne u ovakvu krizu, postoji više mogućnosti.

Ako se stvari s vremenom ne mijenjaju i ne dolazi do potrebnih promjena, konačan prekid veze nije jedina opcija. Mnogi parovi odlučuju se na pauzu tijekom koje će pokušati odlučiti hoće li i kako nastaviti vezu. Pauza nije način za rješavanje svake svađe ili problema na koji se naiđe u vezi, ali uzimanje pauze može pomoći paru da bolje shvati sebe i partnera i što zapravo žele od veze.

Koji su razlozi za pauzu?

Osjećate li da vam treba više osobnog prostora, da morate razmisliti o svemu ili smatrate da veza napreduje prebrzo ili presporo, možda vam je potrebno odvojeno vrijeme. U današnje vrijeme mnogima su ozbiljna veza i brak niže na ljestvici prioriteta. Nakon što riješe školovanje, ostvare zadovoljavajuću karijeru, mnogi su uvjereni da kada se napokon odluče skrasiti, ta osoba mora biti njihova srodna duša.

Neki se tako u određenom životnom razdoblju nađu u vezi s osobom s kojom žele biti, ali osjećaju da još nisu spremni za ozbiljnu vezu i pitaju se je li ta osoba njihova srodna duša i postoji li ona uopće. Mnogi smatraju da imaju vremena čekati dok ne budu spremni i žele biti 100% sigurni prije nego se vežu zauvijek.

Pravila tijekom pauze

Prije pauze potrebno je dogovoriti koliko dugo će ona trajati, ali ne postavljati točno određen datum jer to može stvoriti dodatan pritisak na oboje. Važno je dogovoriti se i o komunikaciji tijekom pauze. Hoćete li na neko vrijeme prekinuti svu komunikaciju ili ćete se čuti jednom tjedno?

Pazite da tijekom pauze ne nastavite rasprave i svađe jer tada pauza nema nikakvog smisla. Vrijeme odvojenosti podrazumijeva da svatko sam pokuša riješiti vlastite probleme. Pauza ne podrazumijeva ulaženje u vezu i seks s drugim ljudima, već izlaženje i druženje s prijateljima i upoznavanje sebe i svojih želja i ciljeva.

Kako pauza pomaže?

Iako će vam pauza pružiti vrijeme za sebe, ako se vi i vaš partner doista volite, u vremenu razdvojenosti shvatit ćete koliko si nedostajete i koliko trebate jedno drugo. Nakon samo nekoliko dana odvojenosti možda ćete se početi pitati što on radi i što se događa u njegovom životu i shvatiti da je vaša ljubav ipak jača i važnija od svih nesuglasica, sumnji i dvojbi u vašim životima.

Pauza će vam dati i motivaciju da što prije riješite vlastite sumnje i probleme kako biste ponovno mogli biti zajedno.

Kada pauza znači prekid

Ako uzimate pauzu jer vam je partner počeo ići na živce i želite se odmaknuti od njega, razmislite kako se osjećate kad ste odvojeni. Ako ste sretniji sami nego s njim, možda je ovo znak da se veza raspada i da je pauza samo izlika za okončavanje veze.

Poteškoće koje se javljaju u svakoj vezi moraju priznati obje strane. Ako nijedna strana ne želi priznati svoju ulogu u nesuglasicama ili samo jedna strana želi riješiti problem, a druga negira svoj udio u tome, nemoguće je očekivati da će problemi nestati sami od sebe za vrijeme pauze.

Dolazi li do pauze zbog toga jer jedna (ili obje) strane žele provjeriti što se još 'nudi na tržištu', ili postoji treća osoba, moguće je da je pauza samo izlika za prekid. Definitivno je loš znak živjeti u stalnom strahu da će vas partner ostaviti zbog druge osobe.

Prilika za novi početak

Dakle, pauza može biti dobra za vezu, jer joj može pružiti priliku za novi početak, ali ako je jednom došlo do raskida, moguće je da će se ponoviti. Naravno, puno bolja opcija je dobra komunikacija među partnerima.

Otvorena i iskrena komunikacija jedini je način koji će pomoći vezi da uspije. Ako odlučite nastaviti vezu nakon pauze, potrudite se riješiti uzrok prijašnjeg prekida. Pauza se može dogoditi jednom u vezi, ali nije preporučljivo više je puta ponavljati.