Iako asocira na blagdane, zbog svoje jednostavne i brze pripreme, mramorni kuglof je idealan za sve prilike. Aromatičan, lagan, prozračan i prefin. Recept smo preuzeli od Mile Butorca, poznatijeg kao Hungry Mile.
Sastojci
Mramorni kuglof:
250 g maslaca sobne temperature (230 g za kuglof i ostatak za kalup)
160 g šećera
4 jaja
1 burbon vanili šećer
prstohvat soli
naribana korica jednog limuna
400 g brašna (+ malo brašna za kalup)
1 prašak za pecivo
250 ml mlijeka
3 žlice kakaa
malo mlake vode
Glazura:
100 g tamne čokolade
100 ml slatkog vrhnja.
Postupak
Zagrijte pećnicu na 180C, a kalup za kuglof dobro premažite maslacem i pospite brašnom, rasporedite brašno po svim stijenkama kalupa i otresite višak.
Kuglof:
Razradite maslac dok ne postane kremast, dodajte šećer, burbon vanilin šećer i sol te miksajte dok se sve ne poveže.
Dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakog kratko miksajte.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Smjesi maslaca i jaja naizmjenično dodajite brašno i mlijeko. Miksajte kratko između svakog dodavanja namirnica. Na kraju umiješajte naribanu koricu limuna.
Pomiješajte kakao s mlakom vodom i dobro promiješajte (gustoća malo rjeđe nego pasta) i ostavite za tamnu smjesu.
U kalup dodajte polovicu tijesta, a ostatku tijesta umiješate pripremljenu kakao pastu. Dobro povezanu tamnu smjesu rasporedite po svijetloj i na nekoliko mjesta špatulu lagano zabodite prema vrhu kalupa.
Pecite 50 minuta. Provjerite čačkalicom.
Ostavite da se hladi kako se pekao. Kada kalup bude mlak toliko da ga možete držati rukama i slobodno rukohvati njim, tada kuglof preokrenite na tanjur i ostavite da se do kraja ohladi.
Ako želite blagdansko – zimski okus limun zamijenite narančom i svemu dodajte žličicu cimeta.
Glazura:
U manjem lončiću zagrijte vrhnje, kada dođe skoro do vrenja ugasite vatru i dodajte razlomljenu čokoladu. Nastavite miješati dok se čokolada ne otopi.
Po ohlađenom kuglofu prelijte prohlađenu glazuru.
Kuglof ukrasite orasima, ili drugim dekoracijama po izboru.