Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Mramorni kuglof po receptu Mile Butorca

Iako asocira na blagdane, zbog svoje jednostavne i brze pripreme je idealan za sve prilike.

Iako asocira na blagdane, zbog svoje jednostavne i brze pripreme, mramorni kuglof je idealan za sve prilike. Aromatičan, lagan, prozračan i prefin. Recept smo preuzeli od Mile Butorca, poznatijeg kao Hungry Mile.

Sastojci

Mramorni kuglof:

250 g maslaca sobne temperature (230 g za kuglof i ostatak za kalup)
160 g šećera
4 jaja
1 burbon vanili šećer
prstohvat soli
naribana korica jednog limuna
400 g brašna (+ malo brašna za kalup)
1 prašak za pecivo
250 ml mlijeka
3 žlice kakaa
malo mlake vode

Glazura:

100 g tamne čokolade
100 ml slatkog vrhnja.

Postupak

Zagrijte pećnicu na 180C, a kalup za kuglof dobro premažite maslacem i pospite brašnom, rasporedite brašno po svim stijenkama kalupa i otresite višak.

Kuglof:

Razradite maslac dok ne postane kremast, dodajte šećer, burbon vanilin šećer i sol te miksajte dok se sve ne poveže.

Dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakog kratko miksajte.

U drugoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Smjesi maslaca i jaja naizmjenično dodajite brašno i mlijeko. Miksajte kratko između svakog dodavanja namirnica. Na kraju umiješajte naribanu koricu limuna.

Pomiješajte kakao s mlakom vodom i dobro promiješajte (gustoća malo rjeđe nego pasta) i ostavite za tamnu smjesu.

U kalup dodajte polovicu tijesta, a ostatku tijesta umiješate pripremljenu kakao pastu. Dobro povezanu tamnu smjesu rasporedite po svijetloj i na nekoliko mjesta špatulu lagano zabodite prema vrhu kalupa.

Pecite 50 minuta. Provjerite čačkalicom.

Ostavite da se hladi kako se pekao. Kada kalup bude mlak toliko da ga možete držati rukama i slobodno rukohvati njim, tada kuglof preokrenite na tanjur i ostavite da se do kraja ohladi.

Ako želite blagdansko – zimski okus limun zamijenite narančom i svemu dodajte žličicu cimeta.

Glazura:

U manjem lončiću zagrijte vrhnje, kada dođe skoro do vrenja ugasite vatru i dodajte razlomljenu čokoladu. Nastavite miješati dok se čokolada ne otopi.

Po ohlađenom kuglofu prelijte prohlađenu glazuru.

Kuglof ukrasite orasima, ili drugim dekoracijama po izboru.

Više

Gastronomija

Bilo da ste napravili slatko od kestena ili ih jednostavno kandirali, možda ubacili u gulaš ili napravili juhu od kestena, na bilo koji način,...

Duh i tijelo

Detoksikacija je vrlo individualna te se mora odabrati ona koja odgovara vašoj prehrani, zdravlju i želji da ju provedete do kraja.

Gastronomija

Osvježavajući voćni desert za svako doba dana.

Zanimljivosti

Baš kao što vas neke arome mogu potaknuti na jelo, isto tako postoje i mirisi koji vas mogu odbiti od hrane ili pak probuditi...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.