Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Mramorni kuglof po receptu Mile Butorca

Iako asocira na blagdane, zbog svoje jednostavne i brze pripreme je idealan za sve prilike.

Iako asocira na blagdane, zbog svoje jednostavne i brze pripreme, mramorni kuglof je idealan za sve prilike. Aromatičan, lagan, prozračan i prefin. Recept smo preuzeli od Mile Butorca, poznatijeg kao Hungry Mile.

Sastojci

Mramorni kuglof:

250 g maslaca sobne temperature (230 g za kuglof i ostatak za kalup)
160 g šećera
4 jaja
1 burbon vanili šećer
prstohvat soli
naribana korica jednog limuna
400 g brašna (+ malo brašna za kalup)
1 prašak za pecivo
250 ml mlijeka
3 žlice kakaa
malo mlake vode

Glazura:

100 g tamne čokolade
100 ml slatkog vrhnja.

Postupak

Zagrijte pećnicu na 180C, a kalup za kuglof dobro premažite maslacem i pospite brašnom, rasporedite brašno po svim stijenkama kalupa i otresite višak.

Kuglof:

Razradite maslac dok ne postane kremast, dodajte šećer, burbon vanilin šećer i sol te miksajte dok se sve ne poveže.

Dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakog kratko miksajte.

U drugoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Smjesi maslaca i jaja naizmjenično dodajite brašno i mlijeko. Miksajte kratko između svakog dodavanja namirnica. Na kraju umiješajte naribanu koricu limuna.

Pomiješajte kakao s mlakom vodom i dobro promiješajte (gustoća malo rjeđe nego pasta) i ostavite za tamnu smjesu.

U kalup dodajte polovicu tijesta, a ostatku tijesta umiješate pripremljenu kakao pastu. Dobro povezanu tamnu smjesu rasporedite po svijetloj i na nekoliko mjesta špatulu lagano zabodite prema vrhu kalupa.

Pecite 50 minuta. Provjerite čačkalicom.

Ostavite da se hladi kako se pekao. Kada kalup bude mlak toliko da ga možete držati rukama i slobodno rukohvati njim, tada kuglof preokrenite na tanjur i ostavite da se do kraja ohladi.

Ako želite blagdansko – zimski okus limun zamijenite narančom i svemu dodajte žličicu cimeta.

Glazura:

U manjem lončiću zagrijte vrhnje, kada dođe skoro do vrenja ugasite vatru i dodajte razlomljenu čokoladu. Nastavite miješati dok se čokolada ne otopi.

Po ohlađenom kuglofu prelijte prohlađenu glazuru.

Kuglof ukrasite orasima, ili drugim dekoracijama po izboru.

Written By

Gastronomija

Na samu pomisao vruće čokolade s dodatnim twistom okusa poput karamele, kokosa odmah nam cure sline.

Zanimljivosti

Riječ je o službenoj replici posude nazvane “boca s dvije ručke”, dar Veleposlanstva Republike Ekvador iz Mađarske ovom zagrebačkom muzeju.

Život u dvoje

Krajnje je vrijeme da se malo opustite i svoju večer pretvorite u čarobnu priču!

Zdravlje

Receptori mirisa informacije odmah prosljeđuju mozgu i tako mogu utjecati na neke osnovne osobine poput agresivnosti, osjećaja gladi ili raznih bolova.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.