Svaka namirnica ima svoj glikemični indeks (GI) i pomoću njega možemo predvidjeti utjecaj hrane na razinu glukoze u krvi. Predstavlja mjerilo vrijednosti ugljikohidrata Znanstvenici kao argument za valjanost Montignacove teorije navode kako hrana s niskim GI produljuje osjećaj sitosti i zbog toga je važna u redukciji tjelesne težine.
Uspostavite ravnotežu među namirnicama
Metoda Montignac predlaže slobodan i uravnotežen način prehrane kako biste promijenili prehrambene navike. Kalorije nisu ključni činitelj u debljanju, iako se njegova dijeta zasniva na niskokaloričnoj hrani.
Jesti pametnije
Montignac u svojoj knjizi preporučuje višestruko korisne ugljikohidrate niskoga glikemičnog indeksa. Smatra kako ćete, kad shvatite načelo GI i upoznate prehrambeni sastav namirnica, početi usklađivati namirnice sa svojim prehrambenim navikama.
Stoga vam Michel Montignac mnogim primjerima u svojoj knjizi savjetuje:
Mudro odaberite hranu
Cilj je uzimati obroke koji ne izazivaju prevelike oscilacije u razini šećera u krvi. Pomnim odabirom namirnica aktiviraju se masnoće koje se troše kao dodatna energija.
Takav je način prehrane iznimno dobar jer je bogat voćem i povrćem, vlaknastim namirnicama te vitaminima i mineralima.
Nedostaci
Namirnice imaju visoki udio proteina, a manji udio ugljikohidrata. Dugoročno se takav način prehrane može negativno odraziti na krvožilni sustav.
Može doći do nedostatka vitamina B, a postoji i rizik od povišenoga unosa zasićenih masnoća.
Uspostavite ravnotežu među namirnicama
Metoda Montignac predlaže slobodan i uravnotežen način prehrane kako biste promijenili prehrambene navike. Kalorije nisu ključni činitelj u debljanju, iako se njegova dijeta zasniva na niskokaloričnoj hrani.
Jesti pametnije
Montignac u svojoj knjizi preporučuje višestruko korisne ugljikohidrate niskoga glikemičnog indeksa. Smatra kako ćete, kad shvatite načelo GI i upoznate prehrambeni sastav namirnica, početi usklađivati namirnice sa svojim prehrambenim navikama.
Stoga vam Michel Montignac mnogim primjerima u svojoj knjizi savjetuje:
- Za doručak se možete osvježiti jednom narančom. Pola sata nakon što ste ju pojeli, namažite krišku raženoga kruha laganim mliječnim namazom. Čaj pijte bez šećera.
- Za ručak malo mesa uz mnogo povrća. Odaberete li piletinu na grillu, kao prilog jedite kuhane prokulice i načinite salatu. Također je dobra i tjestenina s umakom od mesa ili rajčice. Dodatak može biti maslinovo ulje. Jabuku pojedite čim osjetite glad.
- Jedna od mogućnosti za večeru puna je zdjela kuhane blitve i kuhano jaje. Ako vam se ne jede topla hrana, kukuruzne žitarice s jogurtom također su dobar odabir. Osjetite li glad prije spavanja, pojedite nekoliko badema, polovinu jabuke i nešto slično.
Mudro odaberite hranu
Cilj je uzimati obroke koji ne izazivaju prevelike oscilacije u razini šećera u krvi. Pomnim odabirom namirnica aktiviraju se masnoće koje se troše kao dodatna energija.
Takav je način prehrane iznimno dobar jer je bogat voćem i povrćem, vlaknastim namirnicama te vitaminima i mineralima.
Nedostaci
Namirnice imaju visoki udio proteina, a manji udio ugljikohidrata. Dugoročno se takav način prehrane može negativno odraziti na krvožilni sustav.
Može doći do nedostatka vitamina B, a postoji i rizik od povišenoga unosa zasićenih masnoća.
In this article:
Click to comment
You must be logged in to post a comment Login