Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Mršavite uz Montignacovu metodu

Francuski nutricionist Michel Montignac, koji je i sâm patio od prekomjerne težine, u proteklih 25 godina istraživanja prvi je čovjek s idejom kako smršavjeti pomoću glikemičnih indeksa. Napisao je knjigu Montignac za Hrvate, u kojoj je ponudio recepte prilagođene hrvatskim prehrambenim navikama.

Svaka namirnica ima svoj glikemični indeks (GI) i pomoću njega možemo predvidjeti utjecaj hrane na razinu glukoze u krvi. Predstavlja mjerilo vrijednosti ugljikohidrata Znanstvenici kao argument za valjanost Montignacove teorije navode kako hrana s niskim GI produljuje osjećaj sitosti i zbog toga je važna u redukciji tjelesne težine.


Uspostavite ravnotežu među namirnicama

Metoda Montignac predlaže slobodan i uravnotežen način prehrane kako biste promijenili prehrambene navike. Kalorije nisu ključni činitelj u debljanju, iako se njegova dijeta zasniva na niskokaloričnoj hrani.


Jesti pametnije

Montignac u svojoj knjizi preporučuje višestruko korisne ugljikohidrate niskoga glikemičnog indeksa. Smatra kako ćete, kad shvatite načelo GI i upoznate prehrambeni sastav namirnica, početi usklađivati namirnice sa svojim prehrambenim navikama.

Stoga vam Michel Montignac mnogim primjerima u svojoj knjizi savjetuje:
  • Za doručak se možete osvježiti jednom narančom. Pola sata nakon što ste ju pojeli, namažite krišku raženoga kruha laganim mliječnim namazom. Čaj pijte bez šećera.
  • Za ručak malo mesa uz mnogo povrća. Odaberete li piletinu na grillu, kao prilog jedite kuhane prokulice i načinite salatu. Također je dobra i tjestenina s umakom od mesa ili rajčice. Dodatak može biti maslinovo ulje. Jabuku pojedite čim osjetite glad.
  • Jedna od mogućnosti za večeru puna je zdjela kuhane blitve i kuhano jaje. Ako vam se ne jede topla hrana, kukuruzne žitarice s jogurtom također su dobar odabir. Osjetite li glad prije spavanja, pojedite nekoliko badema, polovinu jabuke i nešto slično.


Mudro odaberite hranu

Cilj je uzimati obroke koji ne izazivaju prevelike oscilacije u razini šećera u krvi. Pomnim odabirom namirnica aktiviraju se masnoće koje se troše kao dodatna energija.

Takav je način prehrane iznimno dobar jer je bogat voćem i povrćem, vlaknastim namirnicama te vitaminima i mineralima.


Nedostaci

Namirnice imaju visoki udio proteina, a manji udio ugljikohidrata. Dugoročno se takav način prehrane može negativno odraziti na krvožilni sustav.

Može doći do nedostatka vitamina B, a postoji i rizik od povišenoga unosa zasićenih masnoća.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.