Muffini s borovnicama

Volim ljeto, više od bilo kojeg drugog godišnjeg doba. I ne samo zbog sunca, mora , manje odjeće, više druženja, roštilja i odmora, već i zbog svih tih krasnih voćkica kojima nas obasipa.

Muffin ili cupcakes je naziv za vrstu kolačića nastalu u Sjedinjenim Američkim Državama. Najčešće se jedu za doručak, a najčešće budu obogaćeni sastojcima poput čokolade ili orašastih plodova poput badema, oraha, lješnjaka ili voća.



Blueberry muffins
jedna je od najpoznatijih vrsta. Najukusniji su dok su još topli, uz čaj ili šalicu mlijeka.

Sastojci:

  • 200 g svježih borovnica
  • 120 g otopljenog i ohlađenog maslaca
  • 120 g šećera
  • 250 g brašna
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica naribane korice limuna
  • 300 g jogurta
  • šećer u prahu za posipavanje

Postupak :

  1. Pećnicu zagrijte na 180 C.
  2. Pomiješajte zasebno suhe od "vlažnih" sastojaka. Brašno, šećer, prašak za pecivo i koricu limuna izmješajte pa u sredini napravite jamicu. Otopljen maslac izmiksajte kratko s jajem i malo soli, dodajte jogurt. Smjesu izlijte u pripremljenu jamicu suhih sastojaka i sve zajedno sasvim kratko izmješajte. Pokoja grudica nastala mješanjem neće smetati.
  3. Borovnice operite , posušite papirnatim ubrusom i lagano nabrašnite. Udubine u limu za muffine obložite papirnatim kalupima, pa ih napunite smjesom uz pomoć žlice. U svaki muffin (smjesu) utisnite po nekoliko nabrašnjenih borovnica. Pecite cca 25 minuta (čačkalicom provjerite pečenost, čista čačkalica znak je dovoljno pečenih muffina).
  4. Gotove muffine izvadite iz pećnice i ostavite 5 minuta u limu, a zatim ih izvadite iz lima i prohladite na rešetki za kolače. Po želji, poslužite ih tople ili hladne. Pospite ih šećerom u prahu.

Just Good Food