Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dizajn

Muškarci je ne prestižu

Vozačica rallya Lana Sutlović govori o svom entuzijazmu.

Jedina žena u svojoj klasi sa svojim Fordom Ka, u isključivo muškoj konkurenciji Lana Sutlović postiže odlične rezultate. Od 2006. godine natječe se u rally prvenstvu Hrvatske u klasi A5. Nakon drugog mjesta u ukupnom poretku 2006. godine, ove godine, utrku prije kraja blizu je ponavljanja istog uspjeha. I u međunarodnoj konkurenciji je odlična treća u ukupnom poretku svoje klase.

– Prije rallya, natjecala sam se na kružnim utrkama gdje mi se nije previše svidio odnos između samih natjecatelja. Nekako su svi napeti i tajnoviti dan uoči utrke kao da nešto jedni drugima skrivaju. Odlučila sam se za rally i nisam pogriješila,- kaže Lana.

Obiteljska crta

Ljubav prema automobilizmu potječe iz obitelji, a sve je počelo kada ju je otac odveo na prvu utrku. Obitelj i prijatelji velika su joj podrška.

– Automobile volim još iz djetinjstva, a za razliku od drugih prijateljica najdraže igračke bili su mi autići. Sa 17 godina prvi sam put bila na utrci i odlučila sam se time baviti. Uostalom, i otac se natječe kao suvozač, a majku je spriječio samo strah njenih roditelja,- objašnjava naša sugovornica.

Osim što je jedina u Hrvatskoj, ni u susjednim zemljama nema previše natjecateljica. U Sloveniji i Austriji nema niti jedna, dok su u Italiji četiri, a ondje je auto moto sport po popularnosti odmah iza nogometa.

– Najveći problem je novac, jer troškovi jedne trke iznose oko 2000 eura. Od ove godine imam tim iz Slovenije koji se brine o pripremi automobila, dok sam prije sve obavljala sama uz pomoć prijatelja i poznanika. Troškove puta snosim sama, dok mi je opremu poput odijela i rukavica omogućio sponzor Mobil 1,- govori Lana.

Skandali privlačniji od rezultata


Veliki problem ovog sporta je nezainteresiranost medija. Nažalost, posvete nekoliko redaka utrci samo u slučaju nezgode ili skandala. Najnoviji primjer je nedavna utrka u Poreču, spomenuta samo zato, jer je jedan od vozača udario u kontejner koji je pogodio novinarku. O rezultatima se uopće nije pisalo.

Ozljede ju srećom izbjegavaju, jer je zaštita u automobilu vrhunska. Prošle godine okrenula se na krov, ali bez posljedica. O muškim kolegama kaže sve najbolje, uvijek su spremni uskočiti, ako nešto zatreba. U zaradu od ovog sporta u bližoj budućnosti sumnja i ističe da je njen jedini pokretač ljubav prema automobilima.

Zanimalo nas je kako Lana, iz perspektive profesionalnog vozača, gleda na žene vozačice.

– Dovoljno je jednom otići do grada i vidjet ćete barem desetak situacija u kojima svi, i muškarci i žene reagiraju neoprezno i brzopleto. Na tom području ne radim razliku, samo što žene imaju pomalo mirniji i opušteniji pristup vožnji koji muškarce ponekad zna zasmetati,- diplomatski završava Lana.
 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Leu Jugovac već 5. veljače očekuju kvalifikacijska natjecanja na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Uncategorized

Koliko su zapravo važne žene u sportu i što bi ženskom svijetu donijela bolja pokrivenost ženskih sportskih događaja?

Budi fit

Predstavljamo vam deset sportova koji će vam u tome najbolje i najbrže pomoći.

Budi fit

Među ženama i muškarcima iz dana u dan ima sve manje razlike i to je nešto što svi želimo vidjeti.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.