Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Događanja

Na aukciji violina s Titanica

Instrument koji ga je odveo u smrt

Potonuće Titanica tragedija je na kojoj počivaju brojne priče – filmske, romantične, one koje vas tjeraju da se naježite i zaplačete, a od sada i priča o violini.

Violina koja je pripadala voditelju malog orkestra s Titanica pronađena je na tavanu jedne kuće u Engleskoj, a njezina je autentičnost potvrđena 101 godinu nakon tragedije broda koji se smatrao nepotopivim, objavila je u aukcijska kuća Henry Aldridge & Son.

titanic violinaVlasnik violine, koja je preživjela tragediju, bio je Wallace Hartley, šef orkestra s Titanica koji se proslavio svirajući sve dok brod nije potonuo u Atlantskom oceanu u noći s 14. na 15. travnja 1912.

Hartleyjevi posmrtni ostaci pronađeni su nakon deset dana u vodi, a violina u kožnom kovčegu bila je vezana o tijelo, objasnio je Andrew Aldridge iz aukcijske kuće koja je nakon sedam godina rada potvrdila autentičnost glazbala.

‘Bio je strastveno vezan za taj instrument’, naglasila je Hartleyeva majka nakon tragedije novinarima.
Autentičnost je potvrđena na temelju srebrne pločice na kojoj piše ‘Za Wallysa, u prigodi naših zaruka. Maria’. Naime, glazbalo je bilo poklon Hartleyeve zaručnice Marije Robinson.

titanicInstrument su iz mora spasile kanadske vlasti poslavši ga neutješnoj Mariji Robinson. Nakon njezine smrti 1939., violina je povjerena Vojsci spasa, o čemu svjedoči pismo s početka 40-ih godina u kojem profesorica glazbe piše: ‘Gotovo je nemoguće na njoj svirati, zacijelo zbog burnog života koji je proživjela’.

Violina koja će nas još jednom podsjetiti na tragediju u kojoj je more progutalo više od 1500 ljudi izloživši ih testu časti, hrabrosti, ljubavi i izdržljivosti procijenjena je na 300.000 funti (2,7 milijuna kuna) i čini se da bi mogla postati najvredniji predmet iz Titanica ponuđen na prodaju.

Brod je potonuo u ledenim vodama Sjevernog Atlantika na prvome putovanju nakon što je udario o santu leda, a vrijedan predmet bit će izložen za Uskrs u gradskoj vijećnici Belfasta, grada u kojem je sagrađen.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Zanimljivosti

“Tres chic” filmska večer u četvrtak, 9. veljače u 20 h, ugostit će, prema mnogima, najveći filmski spektakl svih vremena – film Titanic u...

Zanimljivosti

Titanic je osvojio rekordnih 11 nagrada Oscar® uključujući između ostalih nagradu za najbolji film, najbolju režiju, najbolju kameru i najbolju montažu.

Knjige i glazba

Ohladite se uz raznoliki glazbeni program 5., 11. i 18. lipnja.

Knjige i glazba

Kada iskre ljubavi frcaju s ekrana - romantika u režiji sedme umjetnosti.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.