Na bečkom tjednu mode

Zagrebački modni studio Etna Maar uspješno je predstavio svoje kreacije na manifestaciji MQ Vienna Fashion Week. Andrijana Subotić Pjajčik, koja se krije iza modnog brenda Etna Maar, ujedno je bila i prva hrvatska dizajnerica koja je nastupila na bečkom tjednu mode.

Prvi bečki tjedan mode trajao je četiri dana i predstavio više od 70 dizajnera, od kojih je najviše bilo Austrijanaca. Organizator je agencija Creative Heads, a želja njezina kreativnog tima bila je uvrstiti Beč među važna europska modna odredišta poput Pariza i Milana.

– Napokon je stiglo vrijeme da u Beču napravimo modni događaj svjetske razine, istaknuo je Severin Weber-Kippes, voditelj Showrooma, projekta u sklopu bečkog tjedna mode koji dizajnerima omogućuje da svoj rad, točnije, kolekcije za proljeće/ljeto 2010. godine pokažu predstavnicima koncept-trgovina (koje prodaju modne robne marke i asortiman za dom) i robnih kuća iz cijele Europe.

Tjedan za velike ljubitelje mode

Među predstavnicima bili su i voditelji nabava iz slavnih robnih kuća Liberty i Lafayette. Ipak, više su promatrali, a manje poslovali. Za razliku od njih, predstavnici manjih trgovina s dizajnerskom robom odmah su ugovarali narudžbe. Tako će se već za nekoliko dana kreacije Etne Maar prodavati u bečkom Designer Werkstattu i mariborskom Finu.

Inače, Bečanke su se s aktualnom kolekcijom Etne Maar mogle upoznati u prodajnom dijelu bečkog tjedna mode. Pritom nisu krile oduševljenje skulpturalnim, ali izuzetno nosivim kreacijama.

– MQ Vienna Fashion Week omogućio mi je da osluhnem bilo europske modne publike na više razina. Showroom su posjećivali predstavnici robnih kuća, dakle ljudi koji prepoznaju i stvaraju modne trendove, a na štandu sam upoznala ljubitelje mode koji ne žele nositi konfekciju nego kreacije koje ističu njihovu osobnost. Ispuniti njihove želje i potrebe izazov je svakom dizajneru – kazala je Andrijana Subotić Pjajčik.

U sklopu tjedna mode koji se održao u poznatom bečkom muzejskom kompleksu MuseumsQuartier mogao se pogledati niz revija, izložbi i prigodnih programa.