Na Forbesovoj listi najbogatijih rekordan broj žena

Osnivač Microsofta Bill Gates vratio se nakon četiri godine na čelo Forbesove liste najbogatijih na svijetu. Titulu je preuzeo od telekomunikacijskoga mogula Meksikanca Carlosa Slima Helua koji je četiri godine bio prvi. Na listi se broj žena povećao za 25 posto. Sada se tamo nalaze 172 žene, dok je prošle godine bilo 138 ženskih milijardera.

Bill Gates, osnivač Microsofta nakon pune četiri godine ponovno je ”zasjeo” na čelo Forbesove liste najbogatijih, a sve to s razlogom jer je njegov imetak u zadnjih godinu dana narastao za nevjerojatnih devet milijarda dolara. Koliko je njegovo bogatstvo ”dugotrajno” potvrđuje činjenica da se Gates nalazio na prvom mjestu 15 godina, od zadnjih 20 godina.

Treće mjesto već drugi put zaredom drži španjolski trgovac odjećom Amancio Ortega, najpoznatiji po lancu trgovina Zara. On je i ovaj put utoliko dovoljno odmaknuo od četvrtog mjesta, koje je ponovno pripalo milijarderu Warrenu Buffetu.

Iznenađenje je američki kockarski tajkun Sheldon Adelson, koji se ove godine ponovno, nakon 2007., pozicionirao u društvo prvih deset, dodavši u svoje bogatstvo dodatnih 11,5 milijarda.

28th Annual Imagen Awards - InsideChristy Walton

Osim imena, koja su mnogobrojne iznenadili ili samo potvrdili očekivano, na Forbesovoj listi ove godine nalaze se i neke novosti. Tako primjerice, da bi bogataš ušao u prvih dvadeset, morao je imati rekordnih 31 milijardu dolara. Lani je za ulazak među 20 trebalo težiti neto ”tek” 23 milijarde.

Forbesova godišnja lista milijardera sadrži čak 172 žene, što je povećanje za 25 posto u odnosu na prošlogodišnjih 138 žena milijardera. Od 268 novopridošlica na listu 42 su žene, što je najveći udio novih ženskih milijardera ikada. Facebookova glavna operativna direktorica Sheryl Sandberg prvi put se našla na popisu. Najbogatija žena nalazi se na 9. mjestu Forbesove liste, a radi se o Christy Walton vlasnice američkog lanca supermarketa Wal-Mart koja na svom računu broji 36,7 milijardi dolara. Slijedi ju na 11. mjestu Liliane Bettencour iz L’Oreala s 34,5 milijardi dolara.

( Izvor: Profitiraj.hr)