Na vjetrometini

Književna kritika je roman ‘Na vjetrometini’  jednoglasno proglasila dosad najboljim djelom Oliviera Adama.

Roman francuskog pisca mlađe generacije Adama Oliviera, sumorna je i depresivna priča o životu Marie, nezaposlene kućanice, duboko rezignirane monotonijom životne svakodnevice koja se svodi na bezvoljno obavljanje kućanskih poslova, brigu o djeci i suprugu o kojem je egzistencijalno ovisna. Susret s izbjeglicama i beskućnicima pokrene je iz apatije te se fanatično predaje brizi za beskućnike, zanemarujući obitelj. U rascjepu htijenja i realnosti dešava se duševni i emocionalni lom glavne protagonistice i njene obitelji.

na vjetrometini_adamProtagonistica Marie zaokupljena je sobom i ravnodušna prema svijetu do dana kada joj pogled zapne za beskućnike pred trgovačkim centrom. Zanemarujući muža i djecu, Marie se posvećuje brizi za preživljavanje ljudi koji su izgubili sve. Premda minimalističke fakture, Adamova proza ne oskudijeva u osjećajnosti, koja se ujedno brižno čuva patetike; odbija psihološka poniranja, ali pogledom izvana, opisujući geste, tjelesne dodire, posrtanja i tonuća, obuhvaća puninu ljudskih bića.

O autoru

Olivier Adam rođen je 1974. u predgrađu Pariza, gdje i danas živi kao profesionalan pisac. Svoja prva dva romana ‘Dobro sam ne brini’ i Laka kategorija’, sam je adaptirao za film, što mu je donijelo scenarističkunagradu L’Etoile d’or. Hrvatski su čitatelji izvrsno prihvatili njegovu zbirku pripovjedaka Preživjeti zimu, ovjenčanu Goncourtovom nagradom za kratke priče. Njegovi romani Litice i Na Vjetrometini uvršteni su u najuži izbor za Goncourtovu nagradu, a potonjem je pripala Le prix roman France Televisions.

OSVOJITE KNJIGU

Poklanjamo vam roman Na vjetrometini autora Oliviera Adama.

Ukoliko želite osvojiti ovu knjigu, pošaljite nam mail s točnim odgovorom na [email protected] s naslovom VJETROMETINA te navedite sljedeće podatke: ime i prezime, korisničko ime na She.hr-u, broj mobitela i svoju punu adresu.

Kako se zove protagonistica romana Na vjetrometini?

Vaše prijave primamo do 20. studenog 2013., nakon čega ćemo objaviti ime dobitnika.

Dobitnica je Anela Galić. Čestitamo!