Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Naj, naj, naj festival

Međunarodni festival dječjih kazališta održava se u pravo vrijeme – za proljetnih školskih praznika.

Već tradicionalni festival profesionalnih dječjih kazališta, 9. Naj, naj, naj održati će se od 14. do 19. travnja po raznim kazalištima u Zagrebu, a ulaz na sve predstave je besplatan.

Proljetna svečanost kazališta

– Drugačiji smo od ostalih festivala baš po tome što smo u vrijeme proljetnih školskih praznika i pružamo besplatnu je zabavu za svu djecu koja ostaju u Zagrebu. Njihovi praznici tako postaju bolje osmišljeni. Za nekoliko dana imat će prilike vidjeti 13 fenomenalnih predstava,- počela je za She.hr opisivati događanja osnivačica i selektorica festivala Marija Sekelez.

Odaziv publike na festival prijašnjih godina je bio fantastičan. Sekelez kaže:

– Svaki puta imamo pune dvorane. Gledatelji, kako mi to volimo reći, „vise sa stropa“ koliki je interes. Morali bi igrati i više izvedbi da ih sve zadovoljimo.

Zbog velikog zanimanja publike organizatori su odlučili regulirati ulazak na predstave, tako da unaprijed morate podići svoje ulaznice.

– Prije nismo imali ulaznice, ali kako bi lakše kontrolirali masu koja želi ući i pogledati predstave, odlučili smo da će gledatelji moći podiči ulaznice dva sata prije na blagajni kazališta u kojem se održava predstava.

Domaćih 8, stranih 5

– Izabrali smo najbolje predstave iz Hrvatske i jedan kvalitetan odabir radova iz inozemstva, od onog što je prijavljeno.

Za izbor kazališnih komada iz Hrvatske bila je zadužena Željka Turčinović koja je odabrala osam najrazličitijih predstava za djecu, dok je osnivačica festivala Marija Sekelez bila zadužena za izbor inozemnih kazališnih komada.

Od Hrvatskih kazališta sudjelovati će Zagrebačko kazalište mladih, GK Trešnja, Dječje kazalište Branko Mihaljević iz Osijeka, Dječja Scena Hrvatskog narodnog kazališta iz Varaždina, Kazalište lutaka Rijeka, Scena POU Velika Gorica i domaćin Gradsko kazalište Žar ptica.

Profesionalna kazališta za djecu iz Danske, Rumunjske, Bugarske, Slovenije i Srbije posjetiti će Zagreb i pokazati svoja djela.

Natjecateljski karakter

Festival je natjecateljskog karaktera. Stručni žiri sastavljen od eminentnih kazališnih kritičara odabire i nagrađuje najuspješnije predstave – skulpturom Zlatna Žar ptica, u deset kategorija.

– Festival ocjenjuju kazališni kritičari Želimir Ciglar, Helena Braut, Iva Grudić, Hrvoje Ivanković i Igor Ružić. Pet zaista iznimnih osoba i vrsnih kritičara će odlučivati ovogodišnjem pobjedniku.

O festivalu

Festival je utemeljen 2001. godine s ciljem da najbolju produkciju svih profesionalnih dječjih kazališta u Hrvatskoj prikaže mladoj zagrebačkoj publici u vrijeme proljetnih školskih praznika.

– Čim sam imenovana ravnateljicom kazališta Žar ptica 2000. godine trebalo je revitalizirati kazalište i napraviti interes za kazalište i oživiti ga. Imala sam dosta akcija i jedna od njih se pokazala naj, naj, naj. Prerasla je u festival koji se, evo, održava već devetu godinu. Naziv zvuči poput dječje brojalice, baš zgodno, a i lako se pamti, opravdao je sva tri naj,- zaključila je Sekelez.

RASPORED PREDSTAVA NAJ, NAJ, NAJ FESTIVALA

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Kinder Joy of moving Tennis Trophy koji se ove godine održava u šestom međunarodnom izdanju, nastao je 2006. godine prema ideji bivše prvakinje Italije,...

Zanimljivosti

Ira je svog Boba, prvog psa pomagača, dobila prije pet godina i sada priprema Zoe kako bi se Bob umirovio.

Zanimljivosti

Posebno oblikovani spoj eteričnih ulja đumbira, mandarine, komorača i drugog bilja prirodno je ugodne arome koja može utješiti mališane kad je riječ o njihovu...

Beauty report

UV filteri predstavljaju jedini način zaštite kože od oštećenja izazvanih suncem: nezamjenjivi su kad je u pitanju zaštita od sunca.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.