Najavljen 187. Samoborski fašnik

Maskote Samoborskog fašnika, Princ Fašnik, Princeza Sraka, Sudec i Fiškal Štef, predali su danas zamjenici gradonačelnika Grada Zagreba, Jeleni Pavičić Vukičević, pozivnicu za gradonačelnika Milana Bandića, za dolazak na 187. Samoborski fašnik, ali i potražili azil u Zagrebu ako ove godine padne Fašnička vlast 12. veljače, što im je zamjenica gradonačelnika i obećala. Zamjenica gradonačelnika pozvala je i sve Zagrepčane na dobar provod koji uvijek nudi Samoborski fašnik.

Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, već se pomirio s tim da će se odmarati 12 dana, a fašničku vlast podsjetio da im ovaj put ostavlja punu blagajnu. Uz poziv Zagrepčanima na samoborski fašnik, gradonačelnik Beljak podsjetio je na njegovu višestoljetnu tradiciju, kojoj nema konkurencije.

187. Samoborski fašnik počinje u petak, 1. veljače, a brojni i raznovrsni programi bit će organizirani u dva vikenda te sve tradicionalno završava spaljivanjem Fašnika i velikim vatrometom na Pokladni utorak 12. veljače, rekla je direktorica Turističke zajednice grada Samobora, Zdravka Škugor Ferdebar.

Ove su se godine posebno pripremili i brojni samoborski ugostitelji, koji u fašnički uređenim lokalima, nude i zabavu uz živu glazbu, balove pod maskama, izbor i nagrade za najbolje maske te posebne programe za djecu, a na konferenciji za novinare su neki od njih: Samoborska pivnica, Gabreku 1929, Restoran Pri staroj vuri, Kavana Livadić, Restoran Samoborska klet, Restoran Zeleni papar i Slastičarnica U prolazu, predstavili tradicionalne fašničke gastro specijalitete, a vinari Marijan Žganjer, Zdravko Župančić, OPG Pavlin, Igor Jaić, Božo Franceković samoborske bermete, rakije i vina.

187.Samoborski fašnik će u nedjelju, 3. veljače dočekati 30-milijuntog posjetitelja, kojega uz dva fašnička kostima, čeka i 30-ak drugih sponzorskih nagrada. Predstavljen je i fašnički list Ričet z domače kujhne.