Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Najavljeno je povećanje cijene grijanja

Kako uštedjeti i ima li spasa kućnom budžetu?

HEP-ove najave o povećanju cijena plina koje su sredinom rujna uzburkale hrvatsku javnost obistinit će se najvjerojatnije ovog mjeseca što će biti dodatan udar na ionako već osiromašeni budžet hrvatskih građana. Danas je, primjerice, za grijanje stana od 60 kvadratnih metara u Zagrebu potrebno izdvojiti oko 266 kuna mjesečno, a nakon poskupljenja od 37% isti će se račun popeti na čak 365 kuna.

Viši račun za grijanje, i to čak za 37%, postat će najvjerojatnije od listopada neizbježna stavka u kućnom proračunu oko 120 tisuća obitelji u šest hrvatskih gradova. "Podnijeli smo prijedlog za promjenu cijena toplinske energije predstavničkim tijelima lokalnih samouprava u Zagrebu, Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću, uslijed potrebe usklađivanja cijena toplinske energije sa stvarnim troškovima poslovanja", poručuju iz HEP Toplinarstva d.o.o., dodajući kako uskoro očekuju očitovanje lokalnih tijela navedenih gradova, ali još uvijek ne znaju s kakvim ishodom.

Ukoliko do poskupljenja dođe, što je i za očekivati, građani će ga itekako osjetiti u nadolazećim hladnim zimskim mjesecima.

Sezona grijanja je počela, ima li prostora za uštede?

U vrijeme velike financijske krize građani nastoje uštedjeti gdje god mogu, a upravo toplinska energija namijenjena grijanju pruža mogućnosti za uštede, ukoliko se racionalno koristi. HEP Toplinarstvo d.o.o. tako savjetuje ugradnju elektroničkih razdjelnika topline koji omogućavaju pravedniju raspodjelu isporučene toplinske energije za kupce na zajedničkom mjerilu.


Foto: Mak Melcher

"Bitno je voditi računa i o smanjenju gubitka topline što, primjerice, znači brtvljenje raspora na prozorima te prozračivanje prostorija ne duže od 10 minuta čime se čuva toplina akumulirana u zidovima i namještaju, a stan će i nakon provjetravanja ubrzo biti topao", poručuje HEP Toplinarstvo d.o.o.

Učinkovito korištenje izvora topline najbitnije je tijekom plinske krize

Jedan od najracionalnijih načina korištenja toplinske energije je održavanje optimalne temperature od 20°C u grijanim prostorijama jer se za svaki stupanj više utroši 6% više energije. Pritom se preporučuje ugradnja termostatskih radijatorskih ventila koji omogućuju regulaciju temperature u svakoj prostoriji u kojoj se nalazi radijator.Dodatne se energetske uštede mogu postići i ugradnjom sustava automatizacije koji omogućuju potpuno racionalno upravljanje energijom, poput sustava IThome, koji donosi 30%-tne energetske uštede (kako toplinske tako i električne energije). Kao bežično rješenje, Pametan dom omogućuje putem besplatne aplikacije na mobitelu potpunu kontrolu doma iz bilo kojeg dijela svijeta.


Foto: Mak Melcher

Postavljanjem odgovarajućih scena moguće je, između ostalog, reguliranje grijanja u domu, i to podešavanjem temperature sukladno potrebama odnosno (ne)boravku u prostoru. Sustav inteligentne kuće može se ugraditi u prostor bez ikakvih građevinskih zahvata.

Potrošači toplinske energije mogu njezinim racionalnim korištenjem doprinijeti energetskim uštedama i učinkovitosti te očuvanju okoliša, ali i osjetiti razliku na računu, što je i više nego važno imajući na umu da će, primjerice, građani metropole izdvajati godišnje čak 4.384 kune u odnosu na dosadašnjih 3.192 kune, ukoliko do poskupljenja dođe.

Izvor podataka – HEP-Toplinarstvo d.o.o.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Moj dom

Stil uređenja može značajno utjecati na toplinu doma, baš kao i primjena odgovarajućih boja, materijala i dekorativne rasvjete.

Budi fit

Ako patite od tvrdih vratnih mišića i bolova u vratu zasigurno će vam sljedeći savjeti pomoći u opuštanju istih.

Savjeti i preporuke

Što utječe na našu kožu?

Dobar posao

Kolika je cijena besplatnoga?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.