Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Događanja

Najbizarnije diskriminacije žena

U Ekvadoru abortus dopušten samo ako ste ‘idiot’

Kroz povijest, a dijelom i danas, žene su bile lišene određenih prava koje uživaju muškarci. Iako živimo u uvjerenju kako se svijet promijenio, u nekim se njegovim dijelovima nježniji spol još uvijek bori s teškim predrasudama koje su krajnje omalovažavajuće. Donosimo vam neke od najbizarnijih zakonskih odredbi koje se tiču isključivo žena.

U Indiji žene ne moraju nositi kacigu

U nekim dijelovima Indije žene su izuzete od obveze nošenja kacige na motornim vozilima poput motocikla. Čini se kako onima koji su donosili zakonske odredbe sigurnost žena nije bila na prvom mjestu. Osobe koje podržavaju ovaj zakon smatraju da je on prije svega donesen kako bi sačuvao pažljivo kreirane frizure i šminku.

Saudijska Arabija ne dozvoljava žene za volanom

Sve Saudijke moraju imati muškog skrbnika bez čijeg odobrenja ne mogu putovati u inozemstvo niti donositi životne odluke, primjerice o zapošljavanju ili udaji. Osim toga one nemaju pravo niti voziti automobile, protiv čega su se nedavno i same pobunile. Tako su protekle subote organizirale prosvjed, treći takav od 1990. te se usprotivile vlastima i to za volanom.

zena voziU Jemenu se žena smatra polovicom svjedoka

U ovoj državi žena nije prepoznata kao cjelovita osoba pred sudom. Naime, njezino svjedočenje nije ozbiljno ako nije podržano izjavom muškarca ili situacijom u kojoj je bio prisutan isti. Nježniji spol također ne može svjedočiti u slučajevima koji se tiču preljuba ili krađe.

U Saudijskoj Arabiji i Vatikanu žene i dalje nemaju pravo glasa

Iako zvuči nevjerojatno, u Saudijskoj Arabiji žene će tek za dvije godine dobiti pravo glasanja, a ono će im biti omogućeno kraljevskim dekretom. U Vatikanu, pak, nema neznanka za to nema.

U Ekvadoru abortus dopušten samo ako ste ‘idiot’

U državi smještenoj na sjeverozapadu Južne Amerike, abortus je strogo zabranjeno, osim ako se ne radi o ‘idiotu’ ili ‘poremećenoj’ osobi. Političari trenutačno razmišljaju o promjeni terminologije, tj. nekom blažem izrazu kao što je ‘mentalno bolesna’ osoba.

zena trudna

U Saudijskoj Arabiji i Maroku žrtve silovanja mogu biti optužene za zločin

Mnoge države ne uspijevaju zaštititi žrtve silovanja, no neke idu i korak dalje pa tako postoji mogućnost da vas optuže kako ste sami krivi za svoju sudbinu. Tako vlasti u Saudijskoj Arabiji i Maroku imaju ovlasti kazniti ženu koja je izašla iz kuće bez pratnje muškarca, ili zato što je nakon toga silovana.

Jemen brani ženama izlazak iz kuće bez dozvole muškarca

U ovoj državu institucija obitelji pomalo podsjeća na robovlasnički sistem. Tako je ženama zabranjen izlazak iz kuće bez dozvole muškarca, osim ako nije riječ o hitnom slučaju koji uključuje brigu o bolesnim roditeljima.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Trudnoća

Nije neuobičajeno da neke žene imaju neredovite mjesečnice nekoliko mjeseci nakon poroda.

Život u dvoje

Valentinovo uvijek može poslužiti kao dobar izgovor za odličan poklon kojim ćeš razveseliti odabranicu svog srca, pokazati da ti je stalo i provesti s...

Suncokreti na oblacima

Jednom kad žena odustane, to znači da je dala sebe do kraja...

Život u dvoje

Neke mane i nisu tako loše, čak ih muškarci i vole.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.