Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti stručnjaka

Najbolja novogodišnja odluka

Vrijeme je za donošenje novih planova i odluka kojima ćemo se voditi u novoj godini, a pravilna prehrana i tjelesna aktivnost vrlo su često među prvima na popisu novogodišnjih odluka.

Vrijeme je za donošenje novih planova i odluka kojima ćemo se voditi u novoj godini, a pravilna prehrana i tjelesna aktivnost vrlo su često među prvima na popisu novogodišnjih odluka. Često pretjerujemo s unosom jednostavnih šećera, uglavnom ne pazimo na sol i iznimno smo neaktivni, a pravilna prehrana i tjelesna aktivnost neophodne su u prevenciji i liječenju brojnih zdravstvenih stanja. Upravo zato, pravilan stil i način života zaista jesu najbolje novogodišnje oduke koje možemo donijeti, iako nije uvijek lako održati obećanje prema samome sebi.

Promjena prehrambenih navika kroz smanjenje unosa soli u organizam

Povećana pretilost uglavnom se dovodi u vezu s neaktivnošću i prekomjernom potrošnjom šećera, kako u nas tako i u svijetu. S druge strane, povećan unos soli povezuje se s većinom kroničnih nezaraznih bolesti. Iznimno visok postotak osoba s visokim ili loše reguliranim krvnim tlakom u Hrvatskoj dovodi se u usku vezu upravo s prekomjernim unosom soli u organizam. Upravo zato, iznimno je važna mjera smanjenja unosa soli kako kroz pripremu hrane tako i kroz odabir gotovih industrijskih proizvoda. Primjerice, proizvodi pod brendom PIK imaju smanjen udio soli od 25 posto u odnosu na proizvode prije smanjena, dok su okus i kvaliteta ostali isti. Stoga je važno obratiti pažnju na deklaracije i oznake na proizvodima jer je to jedan od najjednostavnijih načina za ograničenje unosa soli u organizam.

Vježbanje jača naš organizam

Smanjenje unosa soli u organizam treba provoditi uz ostale promjena načina života, prvenstveno uz smanjenje tjelesne mase i povećanja tjelesne aktivnosti jer vježbanje nudi brojne dobrobiti za naše zdravlje. Sjetimo se samo osjećaja koji pruža zadovoljstvo nakon treninga ili vježbanja. Najčešće mislimo kako je vježbanje predodređeno za nekoga drugoga ili da previše košta, a zapravo košta toliko koliko koštaju dobre tenisice.

Gigi Hadid leads a Combat Workout at Reebok

Gigi Hadid leads a Combat Workout at Reebok

Redovito, staromodno vježbanje jedna je od najvažnijih stvari za prevenciju ili opravak od brojnih bolesnih stanja. Osim što jača srčanožilni i dišni sustav, vježbanje pomaže kostima i mišićima da ostanu čvrsti, sprječava i liječi šećernu bolest, ublažava stres, depresiju i bol te smanjuje opasnost od nekih vrsta karcinoma. Jednako tako, vježbanje u kombinaciji s pravilnom prehranom može pomoći i u mršavljenju.

Raznovrsna prehrana i vježbanje važni su za sve dobne skupine

Život i zdravlje ovise o vodi, kisiku i 40-tak esencijalnih elemenata koje unosimo hranom. Budući da niti jedna namirnica ne zadovoljava u potpunosti naše tjelesne potrebe važna je raznovrsnost da bismo dobili sve potrebne hranjive tvari. Promicanje redovite tjelovježbe i pravilne prehrane sa smanjenim udjelom kuhinjske soli, odnosi se na sve dobne skupine ne zaobilazeći pritom ni one koji su u vrhunskoj formi.

Eva Pavić, mag.spec., dipl.ing. preh. tehnologije

Pročitajte još

Budi fit

Motivacija je ključna, a mi donosimo savjete kako se motivirati na vježbanje kod kuće.

Budi fit

Kada se govori o mršavljenju, mnogi nisu sigurni što je učinkovitije u gubljenju kilograma – vježbanje ili dijeta?

Gastronomija

Liniju Planet of plants čini sedam proizvoda: burger, salama, ulje, majoneza, umak, namaz i kockica kokosa, a svi oni imaju par zajedničkih osobina –...

Duh i tijelo

Dobra vijest je da se, genetici usprkos, brzina metabolizma može potaknuti konzumiranjem određenih namirnica i tjelovježbom.

Advertisement