Najbolje godine za trudnoću

Već se godinama zna da ženska plodnost opada nakon otprilike 27. godine života, a i Europske studije potvrđuju kako su izgledi za trudnoću dvostruko veći za žene ispod 27 godina, u odnosu na žene starije od 35 godina.

Naime, žena do te prelomne granice izgubi mnogo jajašaca kroz menstruacije i prirodno trošenje. Osim toga, starenje uzrokuje promjenu obrazaca ovulacije, smanjenje broja jajašaca, a i povećava vjerojatnost za medicinska i ginekološka stanja. Primjerice događaju se endometrioze – pojave sluznice maternice na mjestima unutar zdjelične šupljine gdje se normalno ne nalazi te ta pojava izaziva bol u zdjelici i uzrokuje različite menstrualne smetnje. ili visoki krvni tlak, što može ugroziti začeće i / ili trudnoću.

Od 35. žene imaju 10% manje šanse

Žene su zapravo rođene sa svim jajašcima koje će ikada imati u svojim jajnicima. Rode se sa milijun, a taj broj je već smanjen na oko 300.000 do početka puberteta. Dok muškarci proizvode spermije tijekom cijelog života.

Statistički, dvadesetogodišnjakinja ima oko 20 do 25% šanse za trudnoću tijekom svakog menstrualnog ciklusa. Nakon dobi od 25 godina, plodnost počinje postupno opadati, a šanse za začeće svakog ciklusa se smanjuju, a u dobi od 35 godina su 10% manje. Nakon 35. godine plodnost opada brže jer ima manje kvalitetnih jaja u jajnicima, a hormonalni i reproduktivni uvjeti postaju manje povoljni.

Bez obzira na statistike najbolji savjeti koje možete poslušati bez obzira na godine su da se opustite, imate redovite spolne odnose, jedete dobro i uravnoteženo, bavite se tjelovježbom i izbjegavate cigarete i alkohol.

Prosječna dob 29,4 godine

U posljednjih 10 godina je prosječna dob u kojoj se žene odlučuju za prvo dijete skočila s 26 na 29,4 godine. Vremena su se očito promijenila.

Iako još žene možda nisu spremne ili nisu našle odgovarajućeg oca za dijete ili, pak, ganjaju karijeru, stručnjaci su složni da su dvadesete optimalno najbolja dob da žena zatrudni. Naime, nakon 40. godine, više od jedne trećine trudnoća završava pobačajem. Osim toga, dok se tek na jedno od 1.400 rođene djece majki u dvadesetima događa da imaju Downov sindrom, majkama u četrdesetima se to događa na jedno od 100 djece.

Nemojte misliti ni da su muškarci doživotno idealni partneri, jer i njima dob utječe na plodnost. Broj spermija opada kako muškarac stari, a također nakon 35. godine im je veći rizik da naprave dijete s kromosomskim poremećajima, osobito s Downovim sindromom.