Doista, i sama pomisao na njihov miris podsjeća na baku i njezinu toplu kuhinju.
Sastojci
KVASAC
- 1 dcl toplog mlijeka
- 1/2 svježeg kvasca
- 1 velika žlica šećera
- po potrebi brašna
TIJESTO
- 1/2 kg brašna
- 10 dkg šećera
- 10 dkg *otopljenog maslaca
- 1,5 do 2 dcl toplog mlijeka
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- malo limunove korice
- malo soli
NADJEV
- marmelada ili
- čokoladni namaz ili
- pekmez
POSIPANJE
- Šećer u prahu
Postupak
U malo toplog mlijeka dodajte šećer, kvasac i brašno. Pustite da se digne.
Zagrijte mlijeko. Otopite maslac i malo ga prohladite. U toplo mlijeko dodajte jaje, malo to promutite. U veću zdjelu stavite brašno, šećer, sol, lim. koricu, vanila šećer, uzašli kvasac, mlijeko s jajem i otopljeno maslac.
Dobro izradite dok ne dobijete kuglu koja se odvaja od stijenki posude.
Tijesto poklopite ili pokrijte čistom krpom i pustite da se diže na toplome. Neka se udvostruči obujam.
Kada se udvostruči, malo ga izradite rukama i napravite kojih 15 loptica. Loptice stavljajte na dlan i malo ih spljoštite, svaku punite omiljenim pekmezom, čokoladnim namazom… Pažljivo zatvorite tijesto kako nadjev ne bi iscurio vani prilikom pečenja.
Ostavite ih da se na toplome još jednom dižu.
Dignute buhtle stavite u HLADNU pećnicu koju uključite na 160 °C da se peku jedno 30-ak minuta, dok lijepo ne porumene.
Prije pečenja ih je dobro namazati otopljenim maslacem i posuti šećerom u prahu, onda imaju savršeno hrskavu i slatku koricu.
Izvor Coolinarika.com