Najpoželjnije cvijeće za Valentinovo

Lijepo bi bilo kada bi se naše polovice češće sjetile pokloniti nam buket ili tek pokoji cvijet. Ali ako se već takav običaj podrazumijeva samo za rođendane, godišnjice ili pak diplome, onda priznajemo kako jedva čekamo 14. veljače, Dan zaljubljenih.

Poznato je da upravo na taj dan cvjećari zadovoljno trljaju ruke jer imaju posla preko glave. Crvene ruže najčešće su u valentinovskim buketima, ali i druge vrste cvijeća zaslužuju svojom ljepotom, bojom i mirisom svoje mjesto u cvjetnim aranžmanima.

Koje značenje se krije iza svakog od tih cvjetova i što predstavljaju saznajte u tekstu koji slijedi.

1. Iris (perunika)

Ovih 6 uglavnom plavo-ljubičastih latica, koje tvore zanimljivo oblikovan cvijet, osim što predstavljaju hrvatski nacionalni cvijet, označavaju vjeru i nadu.

2. Suncokret

Tople nijanse žute koje krase ovaj cvijet, rijetko koga ostavljaju ravnodušnim. Osim njegove široke uporabe u prehrambenoj industriji, predstavlja ruski nacionalni cvijet, a njegove jezičaste latice znak su odanosti.

3. Poljsko cvijeće

Različiti cvjetovi koji rastu na 'divlje' po zelenim livadama, mogu biti uklopljeni u neke od najljepših buketa.

Rustikalan izgled takvog cvijeća odličan je podsjetnik na dane pune sunca i romantike, a s njim se izražava obožavanje.

4. Ljiljan

Bijeli, narančasti, žuti, crveni ili ružičasti – koji god boje da je, ovaj cvijet daje dašak romantike i profinjene nježnosti koji je u grčkoj poeziji predstavljao nježnu boju glasa muza. Osim svog elegantnog izgleda krasi ga i ugodan miris, a označava ljepotu.

5. Karanfil

Osim što je kod nas uvriježeno da se karanfili poklanjaju na Dan žena, ovaj cvijet prepun nazubljenih latica predstavlja fasciniranost, a onaj u ružičastoj boji znak je ljubavi prema ženi kojoj je darivan.

Zahvalan je i po pitanju dugotrajnosti jer održava svoju ljepotu i specifičan miris čak tri tjedna nakon što je ubran.

6. Orhideja

Mnogi smatraju orhideju kraljicom cvijeća, što uopće ne čudi jer je uistinu posebna svojim izgledom. Danas je poznato više od 25 tisuća vrsta ove biljke gomoljastog korijena, a povezana je s ljubavlju, ljepotom, zavođenjem i uglađenošću.

7. Jorgovan

Ovaj ukrasni grm često se koristi za uređivanje parkova i vrtova, prepoznatljiv je po svom intenzivnom mirisu, a krase ga bijela, ružičasta ili ljubičasta boja.

Pokloni li vam netko ovaj cvijet, znajte da se pita da li ga još uvijek volite.

8. Tulipan

Prvu asocijaciju koje nam daje ovo cvijeće je zasigurno Nizozemska, koja i je najveći svjetski uzgajač ovih ljepotana, a konkretno oni u crvenoj boji su idealan dar za Valentinovo jer predstavljaju ljubav.

Izbor boja ovog cvijeta koji se najčešće sastoji od 3 latice je uistinu velik, a svaka od njih označava savršenu ljubav.

9. Tratinčica

Sitne bijele latice 'nagruvane' u cvijet sa žutom sredinom predstavljaju nevinost, odanost, čistoću i naravno – ljubav.

10. Ruža

Najomiljeniji i najprodavaniji cvijet simbol je Engleske, odavna je nepogrešiv izbor u gotovo svakoj prigodi, a poklanjanjem ruže u crvenoj boji izjavili ste ljubav.

Što govore ostale boje ruža, pročitajte u našem članku Značenje boja ruža.