Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Najvažnija pravila za početnike koji žele planinariti

Planinarenje je odlična vrsta rekreacije. Istraživanja pokazuju kako nudi brojne fizičke i mentalne benefite za naše tijelo i um.

Planinarenje je odlična vrsta rekreacije. Istraživanja pokazuju kako nudi brojne fizičke i mentalne benefite za naše tijelo i um. Odlučili ste se krenuti u planine i sad se trebate pripremiti. Uz ovih 10 savjeta, bit ćete spremni za pohod, savjetuju iz HPD Runolist Zagreb.

 1. Krenite polako od manjih i lakših staza.

Znamo kako je to kad nas prvi entuzijazam i adrenalin ponese pa imamo osjećaj da možemo osvojiti Everest. Kako ste na početku, tako i razmišljajte kod izbora staza. Tražite opis onih staza gdje vam je teren poznat. Zatim, staze koje vremenski kraće traju kako se ne biste previše iscrpili. Polako, s vremenom, dodajte dodatan sat ili dodatan kilometar svojoj stazi.

 1. Dobro se upoznajte sa stazom.

Planinarenje nije kao odlazak u teretanu u koju uvijek idete istim putem. Na planinama se čovjek lako može izgubiti. Zahvaljujući današnjoj tehnologiji, sve staze su nam klikom udaljene. Istražite koliko su duge, njihove opise, kako do njih, pogledajte slike staza kako biste dobili ideju gdje idete. Kupite ili isprintajte kartu, skinite GPS aplikaciju na mobilni uređaj i, ako se znate koristiti kompasom, uzmite i njega.

 1. Provjerite prognozu.

Velik dio pripreme i odabira staze ovisi o vremenu koje vas čeka. Ne idite na planinu, a da prije toga niste detaljno proučili vremensku prognozu. Ogoljela stijena nije mjesto za dočekati oluju, nova staza nije ugodna ako ju nađete pod hrpom snijega. Ako vas kiša odjednom opere, a niste spremni, poželjet ćete da nikad niste obukli gojzerice. Zato svakako popratite vremensku prognozu na Google aplikacijama te se sukladno njoj opremite i odredite idete li ili ne.

 1. Javite prijatelju gdje idete.

Ako već idete sami na izlet (iako u dvoje je uvijek ljepše), svakako javite nekoj bližoj osobi gdje namjeravate ići i hodati te kad se vraćate. Tako će ta osoba znati kad se treba početi brinuti i reagirati ako kasnite više od određenog perioda vremena.

 1. Pametno se opremite.

Postoji 10 osnovnih stvari koje spremamo u planinarske ruksake. One se ponekad mijenjaju, ali osnovu čine:

 • karta / kompas / mobitel
 • zaštita od sunca
 • vjetrovka i rezervna odjeća
 • hrana
 • voda
 • prva pomoć
 • lampa
 • šibice
 • džepni nožić
 • *pribor za prespavati u prirodi (šator, šatorsko krilo)
 1. Dobre gojzerice glavu čuvaju.

U planinu se ne ide u japankama niti u tenisicama. Ide se u dobrim gojzericama koje vas ne žuljaju i u kojima možete pravilno hodati. Dobre čarape pomažu protiv žuljeva i čuvaju noge od hladnoće.

HIGHLANDER EXPERIENCE
 1. Obucite se.

Za planinarenje izbjegavajte pamuk jer se u pamučnoj odjeći prebrzo oznojite pa će vam biti hladno. Nosite više slojeva dry fit majica ili merino vune. Dobre planinarske hlače izoliraju od hladnoće i čuvaju cijele noge. Vjetrovku spremite u ruksak dok hodate, ali u pauzama se obucite kako se ne biste prehladili dok stojite.

 1. Ruksak ne smije biti teret.

Nabrojili smo 10 osnovnih stvari koje nosite. To ne znači da ruksak odjednom mora imati 20 kila. Nosite što manje i što lakše. Malu kremu za sunčanje. Tanku odjeću za presvući se. Spremljene sendviče, ali ne u plastičnim kutijama s hranom. S vremenom i iskustvom ćete naučiti pravilno složiti sve što nosite u ruksaku.

 1. Kod planinarenja vrijedi: svatko u svom tempu.

Ne srljajte i ne trčite. Umjerenim tempom hodajte i ne zaboravite disati. Uživajte u pogledima.

 1. Sve svoje nosim sa sobom.

To vrijedi i za smeće. Ne bacajte ga na planini. Pokupite ga sa sobom. Čuvajmo naše prirodne ljepote.

Ne propustite

Putovanja

Učka u zaleđu i more na dlanu, savršena je kombinacija koja krasi cijelu Opatijsku rivijeru pa tako i općinu Mošćenička Draga.

Zanimljivosti

Od 27. rujna do 2. listopada netaknuti dijelovi Nacionalne šume San Bernardino postali su središte događanja na kojem je sudjelovalo više od 260 sudionika...

Putovanja

Jesen je omiljeno godišnje doba mnogih putnika koji ju vole provoditi u prirodi, a jedna od najpopularnijih aktivnosti je planinarenje ili trail trčanje -...

Zanimljivosti

Svi oni koji žele iskusiti nešto novo, testirati vlastite granice i osvijestiti što nam priroda daje, a pritom ujedno uživati na planini, od 28....

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.