Nakit za tijelo

U utorak, 5. studenog u 18 sati u Galeriji Meno Niša u Vilniusu (Litva) otvara se izložba ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita naziva ‘Nakit za tijelo’. Kustosica izložbe je Maša Štrbac.  Na otvorenju u Vilniusu nazočiti će jedna od autorica na izložbi, Rea Boschi Razić te gđa Dunja Sičaja, voditeljica Privremenog Ureda Republike Hrvatske u Republici Litvi. Organizator izložbe je ULUPUH u partnerstvu s Galerijom Meno Niša.

nakit tekst 2Riječ nakit na hrvatskom jeziku upućuje na dekorativnu funkciju predmeta kojeg nosimo na svom tijelu, kao njegov ures. Njegovo je značenje naravno puno šire, i za nositelje i za oblikovatelje nakita, koji ga tretiraju kao umjetnički rad u svim njegovim suvremenim inačicama – od koncepta do društvenog komentara, od mini skulpture do produkt dizajna. Sve su opcije unutar te skale dozvoljene, pa i šire, i autori ih odabiru ovisno o svom senzibilitetu i umjetničkom opredjeljenju. Ipak, na ovoj izložbi izbor im je bio ponešto sužen. U formi kustoskog poziva, autore sam željela potaknuti da osmisle nakit kao objekt za tijelo. Naime, u većine autora, članova ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita, primijetila sam sklonost da se nakit tretira kao mala skulptura, samosvojni objekt koji ne ovisi o tijelu na kojem se nosi, ili barem tu činjenicu nastoji ignorirati kao sputavajuću. ‘Poigrajte se  oblikom nakita i njegovim funkcioniranjem na drugom dijelu tijela (izuzev danas uobičajenih zgloba, vrata ili uha), kao i mogućim simboličkim značenjem takvog izmještanja. Osvijestite odnos nakita s tijelom koje ga nosi – osvrnite se u prošlost i načine na koje je nekad nošen, istražite njegov novi mogući odnos s tijelom u suvremenosti, kao i značenje i funkciju koju pri tom može steći. To su samo prijedlozi – bit je da oblikujete nakit koji će svoje puno značenje i smisao dobiti tek na tijelu i sa tijelom  – nakit koji neće biti ‘objekt na tijelu’, već ‘objekt za tijelo’. (…) Naravno, ideja i realizacija imaju ponekad sasvim različite tijekove, a komunikacija kustos – umjetnik nikad nije jednosmjerna. Dio se autora, članova Sekcije, odazvao ovom pozivu (njih otprilike pola), dio nije. Oni koji pak jesu, protumačili su ‘zadatak’ prema vlastitim sklonostima, kroz prilagođavanje koncepciji ipak nastojeći realizirati vlastite umjetničke interese. Neki su u postavljenom zadatku otkrili vlastite nove mogućnosti. Rezultat je ova izložba. Ona odslikava napetosti između jedne (kustoske) ideje i trinaest umjetničkih osobnosti koju su na nju odlučile odgovoriti: Stjepan Balja, Mario Beusan, Rea Boschi Razić, Ljiljana Fabijanić, Smiljka Franjić, Dina Grgurić, Marko Horvat Hox, Sabina Kolonić, Lazer Lumezi, Eva Lumezi Šimatović, Zlatko Odrčić, Petra Podnarčuk, Davor Šuk. (…) Povod ovoj izložbi je gostovanje ULUPUH-a u litvanskom gradu Vilniusu, no ona nije zamišljena kao predstavljanje hrvatske umjetnosti nakita u inozemstvu. Ne u onom smislu u kojem se ono specifično ‘hrvatsko’ u umjetnosti, bilo kojoj, pokušava definirati kada se nastupa pred drugima. Identitet ionako nije neki unaprijed zacrtani projekt, nego polje otvorenih granica koje se stalno mijenja u dijalektičkom odnošenju s drugima. (Maša Štrbac, iz predgovora)

nakit tekst 1Izložba će se moći pogledati do 19. studenog, od utorka do petka od 12 do 18 sati, subotom od 12 do 16 sati. Nedjeljom i ponedjeljkom galerija je zatvorena. Ulaz je slobodan.

Izložba se organizira u vrijeme kada Litva predsjeda EU (srpanj – prosinac 2013.). Gostovanje je dio međunarodne razmjene izložbi između Hrvatske i Litve, koje se prvi  dio – izložba suvremenog umjetničkog nakita iz Litve naziva ‘Nakit iz kovčega‘, realizirao u listopadu ove godine u Galeriji ULUPUH u Zagrebu.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.