Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Trendovi

Nakitom kroz vrijeme

Naglasiti dio tijela nakitom drevna je potreba.

Rijetko se zapitamo u kojoj mjeri su ga i naši preci nosili i kakvog oblika. Velik broj pronađena nakita govori da su stanovnice ovih prostora i u davnoj prošlosti voljele nakit te su se vrlo često i rado njime kitile.

Imao je više funkcija, kao ukras na glavi, vratu, ušima, rukama, a vrlo često je imao i neku praktičnu funkciju kao što su kopče za kosu i raznovrsna dugmad. Za prstenje je specifično da njih nisu nosile samo žene nego i muškarci i djeca.

Dugo se uvozio iz susjednih zemalja, ali i s dalekog istoka i zapada. U vrijeme kad doživljava procvat i kad je počeo predstavljati prestiž, u Hrvatskoj se otvaraju razne radionice u okolici Knina.

Naušnice su bile hit

Pretpostavlja se, da su bile i u Solinu, Trilju, Ninu i Benkovcu iako i naše radionice uvelike oponašaju bizantske uzore zbog njihova tadašnjeg jakog utjecaja.
Naušnice su bile hit, no nisu se baš sve provlačile kroz uho.

Neke su bile toliko velike i teške da nije dolazilo u obzir da se stave na uho nego su se uplitale u kosu, visjele su na vrpci oko glave i sl. Bile su neizostavne na velikim svečanostima.

Ne tako popularne ogrlice nisu bile toliko rasprostranjene, dobrostojeće su ih obitelji uvozile s istoka. No bile su pravi znak prestiža. Najčešće su se nosile metalne ogrlice od zlata ili srebra, ali i nizovi od perla izrađenim uglavnom od stakla ili staklene paste.

Dugmad je u prošlosti imala i više nego i praktičnu funkciju. Moglo se birati između raznih boja, oblika, načina na koji su ukrašeni, sve ovisno o tome za koju priliku su bili potrebni.

Masovna proizvodnja nakita

Proizvodnja nakita danas je masovna. Najčešće to više nije ručni rad, no, i dalje ne gubi na svojoj vrijednosti. Još uvijek tu su vrlo različiti ukrasi napravljeni za svačiji ukus, a isto tako i financijske mogućnosti.

Kao i u prošlosti, za bilo koju svečanu priliku biramo poseban nakit koji nam odgovara i koji će istaknuti našu vanjsku, ali i unutarnju ljepotu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Zanimljivosti

Hrvatice posebno vole haljine koje prate svjetske modne trendove poput maxi haljina, točkastog uzorka ili haljina u svijetlo plavoj i maslinasto zelenoj boji.

Zanimljivosti

Novom suradnjom nastala je svestrana kolekcija naočala “STING X SUPERGA” koja naglašava kultni Superga stil te energičan i originalan stil ST!NG-a.

Fashion report

Za vrijeme hladnih dana važno je da odjeća i obuća koju nosimo bude udobna i topla, ali ništa manje važan nije ni estetski dio...

Drama Queen

Danas svog najdražeg Ruskog Princa mogu jedino zvati - Štetočina.

Advertisement