Namještaj koji štedi prostor

Opremiti stan namještajem veliki je zadatak, a još veći ako živite u malom stanu. Prostor u kojem živite mora biti udoban i funkcionalan, a više prostora uvijek nedostaje u manjim stanovima.

Garsonijere i jednosobni stanovi zapravo su jedna velika prostorija koju morate koristiti kao spavaću sobu, dnevni boravak, radnu sobu, a često i kao kuhinju. Krevet za spavanje, velika sofa i kuhinjski stol zauzimaju mnogo mjesta, a trebaju vam još i ormari. Multifunkcionalna rješenja za uštedu prostora i osjećaj prostranosti u stanu dolaze od svugdje.

Za male sobe praktičan je krevet na kat, a ispod kreveta možete smjestiti radni stol. Dobra ideja je nabaviti krevet koji se razvlači, a preko dana je sklopljen na zidu. Ovo je najbolje rješenje za stanove koji nemaju odvojenu spavaću i dnevnu sobu.

Kad kupujete noćni ormarić koji će stajati pored kreveta, izaberite onaj koji ima nekoliko ladica tako da u njega možete spremiti više stvari. Stolić ispred televizora također može biti nešto veći i s ladicama da ga možete koristiti za rad na prijenosnom računalu ili jelo, a u ladice ispod njega spremite daljinski upravljač i ostale sitnice. Praktične su i ladice ispod kreveta koje se izvlače, zamjena su za ogromne ormare, u njima se mogu čuvati deke, knjige, cipele, odjeća.

Šank je dobro rješenje za kuhinju povezanu s dnevnom sobom. Veliki kuhinjski stol zauzima mnogo mjesta, a ne treba vam ako živite sami ili u paru. Ispod šanka je ugrađen ormar u koji možete spremiti sve što vam treba.

Zanimljivo i funkcionalno rješenje je stol na sklapanje. Kad ga ne koristite, jednostavno ga sklopite uza zid i vaše privremena blagavaona (ili radni kutak) se u sekundi pretvara u prostrani dnevni boravak.

Namještaj na rasklapanje također može biti vrlo praktičan u situacijama kada ste ograničeni prostorom ali vam je potreban radni kutak. Tako uz pomoć multifunkcionalnog namještaja možete mjesto na kojem spavate transformirati u radni prostor i obrnuto, ovisno o potrebi.

Naravno, ukoliko vam je za rad potreban samo kompjutor, a pogotovo ako radite na laptopu – radni stol ne treba biti veći nego što je to potrebno.

U malim kupaonicama često nema dovoljno mjesta. Ugradite ormarić ispod umivaonika. A za dojam većeg i prostranijeg prostora dat će ogledala i više svjetlosti u stanu. To možete postići svijetlim bojama zidova i velikim prozorima.