Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Događanja

Namještaj u kojem su uživali

Izložba o međuratnom stanovanju u Beču.

U središtu velike jesenske izložbe bečkog muzeja namještaja “Hofmobilendepot” pod nazivom “Stanovanje u međuratno doba. Bečki namještaj 1914. – 1941.” nalazi se pomalo drugačiji dizajn od onoga koji je bio uobičajen u ostatku Europe u to doba. Primjeri bečke građanske kulture stanovanja u kontekstu vremena svog nastanka, tj. međuratnih godina moći će se razgledati do 14. veljače iduće godine.

U Beču se u međuratno doba formirao specifičan oblik suvremenog uređenja prostora koji se jasno razlikuje od međunarodne moderne i bauhausa. Jedan od najslavnijih primjera takvog razvoja jest i stan koji je 1928. godine arhitekt Ernest Plischke uredio za poznatu bečku umjetnicu Lucie Rie, koji ujedno predstavlja i dio stalnog postava muzeja.

Izložba predstavlja kompletne stanove koje su dizajnirali arhitekti kao što su Felix Augenfeld, Josef Frank, Wilhelm Foltin, Johann Vinzenz Kabele, Walter Loos, Ernst Plischke, Otto Prutscher, Margarete Schütte-Lihotzky, Franz Schuster ili Oskar Strnad.

Oni dočaravaju raznolikost oblika, profinjene detalje i kvalitetu bečkog namještaja tog doba. Udobnost i individualnost u to su vrijeme imali prednost pred reprezentativnošću.

U centru izložbe podjednako se nalaze i osobnosti i sudbine vlasnika namještaja kao njegovih dizajnera.

Nakon “priključenja” Austrije Trećem Reichu 1938. godine mnogi su od njih proganjani. Polovina arhitekata čija su djela izložena morala je emigrirati, a mnogim je vlasnicima oduzet namještaj.

Dio izložbe posvećen je socijalnom stanovanju za vrijeme vladavine Socijaldemokratske radničke partije, kada su nastali veliki stambeni kompleksi namijenjeni radničkoj klasi. Osobita je pozornost pri tome posvećena stambenoj zgradi arhitektice Margarete Schütte-Lihotzky te projektu unutarnjeg uređenja “najmanjeg” stana Franza Schustera.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Kultura

Apstraktno slikarstvo koje Ivona Šimunović predstavlja povezano je s osobnim iskustvom i osobnom poviješću, koje je kroz apstraktno slikarstvo vlastito iskustvo učinila metaforom ženskog...

Kultura

U čast proteklom Danu žena, femini i svima koji se tako osjećaju, 16. ožujka galerija i dućan bon ton, u Preradovićevoj 34, udomit će...

Kućni ljubimci

Zbog tamnih točaka na svijetloj podlozi Ocicat na prvi pogled djeluje kao divlja mačka, a zapravo je nastala križanjem sijamske, abesinske i američke kratkodlake...

Događanja

Poznato je da su Splićanke oduvijek bile modno osviještene i ponosne na svoj modni izričaj, koji je uvijek pratio sve europske trendove.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.