Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Trendovi

Nanižite perlice po svom ukusu

Savladati osnovne tehnike izrade nakita nije teško osobito ako imate slobodnog vremena.

Materijali su dostupni, a njihova kupnja moguća je i putem internetskih trgovina. Pribor i jednostavniji materijali mogu se naći i u malim mjestima. Pa, na posao. Za nizanje nakita potrebni su:
  • žica, flaks (plastična tanka nit, plastični konac) ili koža, a u najgoremu slučaju mogu se koristiti jači ili obični konac ili ribički flaks.
  • kopče (na duljim ogrlicama dovoljno je na kraju zavezati čvor) koje su najčešće metalne, raznih boja i veličina, a mogu se kupiti u svim prodavaonicama za hobi ili skinuti sa starog nakita koji vam je već dosadio.
  • perlice, mogu se koristiti i one sa starih i nemaštovitih ogrlica ili izraditi raznim tehnikama.
Kod nas se najčešće koriste gotove perlice od plastike, stakla, drveta, poludragoga i dragoga kamenja, školjkica, životinjskih kostiju, a oni maštovitiji izradit će ih od FIMO i ostalih masa za modeliranje, ali i od tkanine, vune, prirodnoga užeta, bušenjem školjkica, kamenčića, stakalaca, sušenih plodova…

O kliještima

Kliješta koja mogu biti raznih oblika: s oprugama omogućavaju kontrolu napetosti žice, najlonska kliješta za neoštećivanje žice te plosnata kliješta lagana za držanje u ruci, ravnanje i ispravljanje žice.


S kliještima se izrađuju kutovi od žice, okrugla su dobra za pravljenje pregiba, savijanje i izradu petlji, a također i za precizan rad.

Kliještima za siječenje može se presjeći zlatnu, srebrnu, bakrenu ili mjedenu žicu pri čemu že ostaviti pravilni rez.

O žici


Tvrdoća žice označena je od vrlo mekane do osobito tvrde. S vrlo mekanom žicom lakše ćete raditi, izvrsna je za oblikovanje, ali se lako može oštetiti, ako se s njom ne postupa pravilno. Nasuprot, tvrda žica je najteža za izradu nakita, ali ima prednost u odnosu na ostale jer je dugotrajnija i čvršća. Bakrena, srebrna ili zlatna, svaka će biti od koristi.

Ostali preduvjeti

1. prostor mora potaknuti kreativnosti i omogućiti bolju koncentraciju. Mnogi sebi ne mogu priuštiti posebnu radionicu gdje mogu pobjeći od buke i ometanja ukućana

2. rasvjeta je iznimno važna kod izrade nakita. Pronađite sobu u kojoj je prozor kako biste imali što više svjetla, ili investirajte u posebne žarulje i svjetla koja su slična prirodnoj sunčevoj svjetlosti.

3. stol s ladicama kako biste spremili sitne perlice, alat i materijale. Može poslužiti i kuhinjski stol, a umjesto ladica za spremanje iskoristite kutije.

4. stolac na kotačićima, jer ćete se tako lakše kretati na radnome mjestu.

Nakit iz pećnice

FIMO mase su umjetni materijal (polimer), nalik na glinu koji se stvrdne pečenjem u običnoj pećnici. Ima ih u mnogim nijansama, a može se pronaći prozirni i metalik te tekući pa je pogodan za brojne tehnike. Kad izrađujete prvu ogrlicu, bit će dovoljno nekoliko kuglica raznih boja.

Kuglice probušite iglom ili čačkalicom, ispecite i nanižite na flaks, kožu ili uže. Ako ih nižete na uže, poigrajte se sa čvorovima između kuglica, mogućnosti za eksperimentiranje su beskonačne.

Pravi je izazov pronaći vlastiti dizajn. Ako ste nesigurni, pronađite neku praktičnu knjigu ili otiđite na tečaj izrade nakita nakon čega će sve biti puno lakše.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Trendovi

Trenutak u kojem ste sada nikada se više neće ponoviti, a na vama je da od njega kreirate uspomenu koja će vas dugo podsjećati...

Dizajn

ZIGGY AGAIN je kolekcija narukvica od silver-filled žice i crno-bijelog poludragog kamenja  – onix, gorski kristal i mjesečev kamen, ručno oblikovana i s primjercima...

Fashion report

Nakit koji možete nositi zasebno ili u nizovima, predstavlja ultimativni must have ovog ljeta te posebno naglašava osobnost osobe koja ga nosi.

Fashion report

Čak i najjednostavniji zlatni ljetni modni dodatak može vam pružiti trenutačno osvježenje.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.