Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti stručnjaka

Naočale ili leće?

Odabrati može sami, a prethodno poslušajte sugestije liječnika.

Naočale ili leće – pitanje je sad. Funkcija je ista, samo na potpuno drugačiji način. Leće se ni ne vide, a naočale uvelike utječu na vaš izgled i stil. Modne marke se također bave tom problematikom pa nerijetko moderni okviri koštaju puno novca.

Naočale

Naočale osim svoje funkcije mogu biti i zgodan modni detalj. Izbor okvira je velik po dizajnu, ali i po cijenama. Mogu stajati od svega nekoliko stotina kuna pa do nekoliko tisuća kuna. Naočale više vole oni kojima se teško priviknuti na leće. Uz to, za održavanje je potrebna krpica i povremeno brisanje, a imaju i neke slabe strane.

Na primjer, naočale često znaju nažuljati nos ili uši, a popratna nuspojava je izazivanje crvenila. Uz to, ako pratite modne trendove i želite imati najmodernije okvire, lako se može dogoditi da niste još isplatili stare, a na tržištu su nove, još bolje.

Leće

– Puno su mi draže leće. Veća je sloboda, krećete se puno slobodnije i ne morate ih stalno popravljati kao naočale. Uz to, možete nositi sunčane naočale. Na početku je čudan osjećaj jer ipak stavljate strano tijelo u oko, ali je sve OK kad se naviknete,- rekao je korisnik leća i naočala Bruno Funduk.

Ako živite aktivno i bavite se sportom, sigurno će vam naočale smetati. S najnovijom generacijom leća ni ne osjetite da ih nosite, a zadržavate „prirodan“ izgled. Leće daju neometan periferan vid, važan za bavljenje sportom ili vožnju automobilom.

Cijene variraju, isto kao i kod naočala. Leće koje traju godinu dana mogu koštati od 400 kuna naviše. Postoji nekoliko vrsta, a pri izboru se obavezno savjetujte s liječnikom kako ne biste pogriješili. S lećama je veća obveza održavanja jer trebaju biti maksimalno čiste prije stavljanja u oko.


Savjeti o održavanju i stavljanju leća:

  • Prije rukovanja i stavljanja obavezno operite i osušite ruke
  • Skidajte leće prije spavanja kako ne bi došlo do oštećenja rožnice
  • U njezi leća ne koristite običnu vodu iz vodovoda
  • Leće uvijek stavljajte u svježu otopinu
  • Redovito čistite i mijenjajte posudice za držanje leća
  • Redovito kontrolirajte vid, barem jedanput godišnje
  • U pričuvi uvijek imajte naočale, ako izgubite leće

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Savjeti stručnjaka

Primijetili ste da vi ili netko iz vašeg okruženja, poznanici, prijatelji, obitelj, imaju problema s čitanjem?

Savjeti stručnjaka

Kad su u pitanju dječje naočale za vid potrebno je obratiti pažnju na nekoliko važnih stvari.

Savjeti stručnjaka

Kad je u pitanju kratkovidnost ili minus dioptrija, krivca treba da tražite u strukturi vašeg oka.

Budi fit

Grožđice su cjelovita i zdrava namirnica koja ima niz ljekovitih svojstava, a njihovu popularnost i širenje po zapadnom svijetu zaslužni su drevni Egipćani i...

Advertisement