Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Zdravstveni karton

Napasnici su osvetnici

Profil uličnog napadača na žene teško je odrediti. Vode ga mržnja i nezadovoljstvo.

Prije nekoliko mjeseci, žene u Osijeku češće su nego inače gledale iza ramena i pazile tko ih prati. U gradu se pojavio muškarac, koji je iznenada napadao, razinu bijesa prema ženama dizao je postupno. Na početku je „samo“ dirao prolaznice za intimne dijelove tijela, da bi kasnije postao sve opasniji te je pojedine žene i udarao.

U Zagrebu se ovih dana događa slično. Naime, nepoznati muškarac je u svega nekoliko sati u četiri navrata napadao žene, prišavši im s leđa i pipkajući ih po intimnim dijelovima tijela. Posljednji put u Zagrebu ovakva vrsta zločina događala se 2006. godine, ali je manijak ubrzo uhvaćen, nakon samo dva napada.

Trauma iz mladosti

– U ovakvim slučajevima, teško je napraviti neki profil koji bi u potpunosti odgovarao takvom ponašanju. Sigurno je da se radi o nenormalnoj osobi koja se svojim postupcima osvećuje zbog proživljenih trauma, rekla nam je psihologinja Mirjana Krizmanić.

Svojim ponašanjem, nasilnik pokazuje neslaganje s društvenim normama i protivi se opće prihvaćenom načinu ponašanja.

– To je kombinacija naslijeđenih sklonosti i traume ili teškog događaja iz djetinjstva koje pojedinac nije uspio prebroditi. Nasilnik se osvećuje društvu, a svojim postupcima pravda i potvrđuje svoje stavove, objašnjava Mirjana Krizmanić.

Pokušajte zadržati hladnokrvnost

Reakcija nasilnika ovisi i o razini stresa i traume kod njega. Cijeli napad može završiti samo pokušajem ili diranjem intimnih dijelova tijela žrtve, na žalost, ponekad je trauma toliko jaka da nasilnik kreće u izravni fizički napad, čije su posljedice fizičke ozljede, a ponekad i silovanje.

Ako se nađete u takvoj situaciji, probajte sačuvati hladnu glavu jer nikada ne znate na koji će način nasilnik reagirati.

Zovite upomoć i pokušajte se koncentrirati na njegov izgled kako bi policiji dali dovoljno informacija da spriječi daljnje napade.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

She Book Club

Naša ugledna psihologinja Mirjana Krizmanić u knjizi Laži naše svakidašnje bavi se laganjem, koje se u našoj kulturi uglavnom smatra negativnim ponašanjem i negativnom...

Drama Queen

Iz poštovanja prema toliko važnom organu, Maternica je zaslužila veliko M.

Dizajn

Izbor boje automobila govori o karakternim osobinama, energiji i ambicijama vlasnika vozila.

She Book Club

U Knjizi rastanaka naša ugledna psihologinja Mirjana Krizmanić razmatra različite vrste rastanaka i njihove uzroke, načine provedbe i posljedice.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.