U lifestyle hotelu ARCOTEL Allegra Zagreb znaju da je jelovnik važno prilagoditi godišnjem dobu te predlažu da spas od ljetnih vrućina potražite u opuštajućem ambijentu njihovog Joe’s bara gdje možete uživati u laganim i zdravim smoothie napitcima od raznog voća uz dodatak chia sjemenki, a izgubljenu tekućinu povratiti limunadom s mentom i bosiljkom.
Uz to, chef hotela Ivan Simončić napominje da s dolaskom ljetnih mjeseci i teško nam podnošljivih vrućina lubenica može poslužiti kao odlično i pritom vrlo zdravo osvježenje. Kao kulinarska namirnica lubenica pruža bezbroj zanimljivih kombinacija, a zanimljiva je činjenica da spada u povrće. Vrlo je zdrava te ima pozitivan učinak na rad bubrega.
„Lubenicu u našem hotelu koristimo kod pripreme raznih hladnih salata, sokova, smoothie napitaka te koktela. Za savršenu salatu od lubenice koristite jedan krastavac, nekoliko manjih rotkvica, mladi luk, sitno nasjeckanu mentu i naravno lubenicu narezanu na kockice. Sve sastojke je potrebno izmiješati, dodati malo limunovog soka, par kapi maslinovog ulja i začiniti po želji. Za malo težu varijantu možete dodati tanko narezani pršut. Kao savršeni prijelaz između ribljeg i mesnog jela pripremite sorbet od lubenice, sladoleda od limuna i pjenušca“, ističe chef Simončić.
Prilikom odabira važno je opipati lubenicu, odabrati onu najtežu i tamno zelene boje. Neki savjetuju i osluhnuti ju tj. nekoliko puta pokucati po njezinoj kori – ako zvuk nije šupalj znači da je lubenica zrela i spremna za konzumaciju.
Kod pripreme soka ili smoothie napitka dobro je znati da se lubenica odlično slaže sa sokom citrusa i mentom, a uz dodatak mineralne vode i alkoholnog pića poput votke dobije se lagani koktel kao odlično osvježenje za vruće ljetne dane.
Recepti
Smoothie od borovnica i chia sjemenki
Sastojci:
- 2 šalice borovnica (može i smrznute)
- 1 banana
- Velika žlica chia sjemenki
- Prstohvat vanilije
- 2 dcl zobenog, rižinog ili sojinog mlijeka
- Led po želji
Smoothie od šumskog voća i chia sjemenki
Sastojci:
- 2 šalice šumskog voća (može i smrznuto)
- 1 banana
- Velika žlica chia sjemenki
- Prstohvat vanilije
- 2 dcl zobenog, rižinog ili sojinog mlijeka
- Led po želji
Limunada s bosiljkom i mentom zaslađena medom ili agavinim sirupom
Sastojci:
- 5 listova svježeg bosiljka
- 5 listova svježe mente
- 2 velike žlice meda (ili agavinog sirupa)
- 3 svježa limuna
- 1 litra hladne vode
- Nekoliko kockica leda
- Grančica bosiljka (za ukras kod posluživanja
Priprema:
Zdrobljeni bosiljak i mentu pomiješajte u velikom vrču, dodajte ocijeđeni limun i hladnu vodu. Ostavite u hladnjaku par sati ili preko noći. Što duže ostavite u hladnjaku, to će menta i bosiljak dati više okusa limunadi. Procijedite smjesu kroz fino sito i poslužite u čaše uz dekoraciju od svježeg bosiljka i mente.