Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Moj dom

Napravite kućnu biblioteku

Sortirajte knjige po kući u 11 koraka.

Imate li mnogo knjiga u svom domu, ovaj scenarij bi vam mogao biti poznat. "Gdje mi je ta knjiga?" pitate sami sebe pretražujući po jastucima svih veličina i oblika. "Nekom posuđena?". "Da nije negdje ostavljena?". Pitanja ostaju bez odgovora, a bar jednom mjesečno zametnete negdje neku knjigu. Za one koji knjiga imaju više od prosjeka, a često ih i koriste to je stresna situacija. Danas kada stres viri sa svih stranica, barem knjige ne bi smjele biti uzrok istih. Pokušajte nakon ovog članka uvidjeti kako postoji lijek i za ovu situaciju.

1. Skupite sve knjige koje pronađete po kući, doslovce na hrpu nasred poda. Izgledat će silno i strašno, ali vjerujte, to je najbolji mogući početak.

2. Počinite sa sortiranjem u grube kategorije: priručnici, kuhanje, beletristika, struka itd. Nekad će se kategorije i preklapati. To za sad nije presudno; ako se neke trenutno ne mogu sortirati, stavite ih na zasebnu hrpu, riješit ćete to kasnije.

3. Unutar svake kategorije biti će par potkategorija. Krenite od najveće hrpe i razmislite o mogućem detaljnijem kategoriziranju i svaku, baš svaku knjigu, prema toj podijeli posložite. Npr. najveće brdo na podu je "fikcija"; odijelite znanstvenu fantastiku, klasiku, bestselere…

4. Pogledajte sad onu nedefiniranu hrpu. Možda je neke knjige lakše svrstati u neku od potkategorija koje ste stvorili. Npr. potkategorija "nije fikcija" može imati potkategoriju "Biografije i Autobiografije". Recimo biografiju nekog pjevača ili grupe, možda će je bolje smjestiti u tu kategoriju, ukoliko nemate mnogo knjiga o muzici.

5. A sad ste spremni organizirati police za knjige. Prije svega, razmislite još i o tome gdje ćete neku knjigu čitati. Kuharice, sigurno u kuhinji ili blagovaonici; priručnike i stručnu literaturu ćete trebati u blizini radnog stola. Možda ćete prije svega trebati postaviti još polica, na više mjesta po kući, zašto ne?

6. Ukoliko je to moguće, kategorije držite zajedno, a potkategorije na zasebnim policama. Grupirajte knjige po autoru abecednim redom, unutar svake kategorije i svake potkategorije.

7. Ne zamarajte se veličinom knjiga! Radije razmislite o slaganju knjiga u dva reda, po dubini. U tom slučaju, knjige mekog omota držite ispred. One nisu tako lijepe kao tvrdo ukoričene knjige, ali je preko njih lakše vidjeti i dohvatiti veliku knjigu u pozadini.

8. Imate li puno malih, meko ukoričenih knjiga, jednako ili podjednako velike, polegnite ih jednu na drugu, koricom prema vama. Osim što ćete ih lakše pronaći, neće se izgužvati.

9. Ako vidite da su knjige iz jedne kategorije veće i teže ostalih; npr. rječnici; stavite ih na nižu policu. To će osigurati i veću stabilnost same police i spriječiti njeno iskrivljavanje.

10. Biti će sigurno pojedinih knjiga koje su puno veće od ostalih u svojoj kategoriji. Izdvojite ih i stavite zajedno na donju policu. Takvi primjerci, a to su obično knjige o fotografiji ili monografije, ne zovu se iz šale i bez razloga «izložbeni primjerci» jer najčešće izgledaju odlično izložene na, recimo, stoliću za kavu.

11. Zadnje, ali bitno, razmislite koje su to knjige za koje želite da su uvijek i svakome vidljive. Vaša biblioteka puno govori o vama, a vaši gosti sigurno će rado zaviriti među vaše knjige. Dakle, možda želite zadržati i svoju omiljenu beletristiku, jeftinu ljetnu literaturu kupljenu na kiosku, knjige o zdravstvenim problemima, vas ili članova obitelji, ali na manje vidljivim mjestima. Za to na primjer postoje zatvorene police, dok je izložbeni prostor rezerviran za izlaganje javnosti isključivo kvalitetne literature.

Još samo jedna završna misao, kada nekome posudite knjigu, napravite zabilješku kome, kada i koju ste knjigu posudili. Umetnite ju između dvije knjige na mjesto gdje je knjiga stajala. Tako ćete pohraniti memoriju o postojanju iste na najsigurnije mjesto za podsjećanje na knjige.

Domza5.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Darivanje

Chrissie ima osam godina i živi s poremećenom majkom koja joj ne daje jesti.

Moj dom

Znamo da vam kroz glavu upravo prolazi misao kako vam ne treba još cijeli niz stvari na popisu dnevnih obaveza…

She Book Club

Ove godine Alfa je za vas je pripremila brojne nove naslove, popuste i nagradne igre. Osim toga svakodnevno od 18 do 19 sati pruža...

She Book Club

Interliber se ove godine od 8. do 13. studenog u punom sjaju vraća na Zagrebački velesajam

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.