Siječanjski dani nakon blagdana, tijekom kojih smo prekomjerno uživali u raznim kaloričnim specijalitetima, idealno su vrijeme da svom tijelu podarimo novu energiju uz laganije delicije. Jedan od najpoznatijih hrvatskih restorana, zagrebački Bota Šare, predlaže maštovita jela kao stvorena za energiju u hladnom siječnju, a istovremeno dovoljno lagana da naše tijelo pripreme za nadolazeće toplije mjesece.
Orozotto od sipe specijalitet je Bote, a vrlo ga je lako napraviti u vlastitom domu. Ječam je visokovrijedna namirnica koja u spoju sa sipom, bijelim vinom i češnjakom daje savršen zimski obrok.
Orozotto od sipe
Za četiri osobe…
Sastojci:
- 1 kg očišćene jadranske sipe
- 500 g sitno sjeckane kapule
- 3-4 režnja češnjaka
- List lovora
- Stonska sol
- Papar
- Maslinovo ulje
- 1 dl crnog vina
- 0.5 l ribljeg temeljca
- 0.3 l šalše
- 100 g ukiseljenog motra
- List peršina
- 400 g orza/ječam
Priprema:
Orzo oprati i djelomično skuhati. Dodati maslinovo ulje i ostaviti u tekućini u kojoj se kuhao. Zažutiti luk, dodati sipu rezanu na tanke trakice no ne previše tanke. Začiniti, dodati češnjak i lovor. Kada je djelomično gotovo dodati šalšu, kratko kuhati te zatim dodati vino. Kada vino ispari i sve dostigne umjerenu gustoću dodati orzo i dobro izmiješati. Servirati s malo motra na vrhu orza. Motar je mediteranska samonikla biljka uskih mesnatih listova koja raste gotovo iz kamena. Možemo je kuhati lešo ili je raditi na salatu s maslinovim uljem i češnjakom.