Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Napravite Orozotto od sipe u vlastitom domu

Orozotto od sipe specijalitet je Bote, a vrlo ga je lako napraviti u vlastitom domu.

Siječanjski dani nakon blagdana, tijekom kojih smo prekomjerno uživali u raznim kaloričnim specijalitetima, idealno su vrijeme da svom tijelu podarimo novu energiju uz laganije delicije. Jedan od najpoznatijih hrvatskih restorana, zagrebački Bota Šare, predlaže maštovita jela kao stvorena za energiju u hladnom siječnju, a istovremeno dovoljno lagana da naše tijelo pripreme za nadolazeće toplije mjesece.

Orozotto od sipe specijalitet je Bote, a vrlo ga je lako napraviti u vlastitom domu. Ječam je visokovrijedna namirnica koja u spoju sa sipom, bijelim vinom i češnjakom daje savršen zimski obrok.

Orozotto od sipe

Za četiri osobe…


Sastojci:

  • 1 kg očišćene jadranske sipe
  • 500 g sitno sjeckane kapule
  • 3-4 režnja češnjaka
  • List lovora
  • Stonska sol
  • Papar
  • Maslinovo ulje
  • 1 dl crnog vina
  • 0.5 l ribljeg temeljca
  • 0.3 l šalše
  • 100 g ukiseljenog motra
  • List peršina
  • 400 g orza/ječam


Priprema:

Orzo oprati i djelomično skuhati. Dodati maslinovo ulje i ostaviti u tekućini u kojoj se kuhao. Zažutiti luk, dodati sipu rezanu na tanke trakice no ne previše tanke. Začiniti, dodati češnjak i lovor. Kada je djelomično gotovo dodati šalšu, kratko kuhati te zatim dodati vino. Kada vino ispari i sve dostigne umjerenu gustoću dodati orzo i dobro izmiješati. Servirati s malo motra na vrhu orza. Motar je mediteranska samonikla biljka uskih mesnatih listova koja raste gotovo iz kamena. Možemo je kuhati lešo ili je raditi na salatu s maslinovim uljem i češnjakom.

Ne propustite

Savjeti i preporuke

U 100 grama ječma nalaze se 354 kalorije.

Zdravstveni karton

Listovi lovora mogu se pohvaliti obiljem vitamina A, B i C, a što se tiče minerala, sadrže kalij, magnezij, mangan, kalcij, selen, bakar, željezo...

Budi fit

Ječam (lat. Hordeum Vulgare), znan nam i kao ričet, geršl i kaša, mnoge će asocirati prvo na pripremu piva.

Savjeti stručnjaka

Koža koja je inficirana gljivicama je često stanjena i ispucala te time sklona sekundarnim bakterijskim infekcijama, koje dodatno pogoršavaju stanje pacijenta.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.