Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
guacamole
guacamole

Gastronomija

Napravite sami meksički guacamole umak

Meksiko, zemlja koja nam je podarila tekilu, a njezinim specijalitetima poput tortilja, chimichanga, nachosa i šalše nitko ne može odoljeti, u svojoj kuhinji krije još jedan fantastičan pripravak – guacamole umak.

Meksiko, zemlja koja nam je podarila tekilu, a njezinim specijalitetima poput tortilja, chimichanga, nachosa i šalše nitko ne može odoljeti, u svojoj kuhinji krije još jedan fantastičan pripravak – guacamole umak.

Kuhinja koja je, između ostalog, upisana u UNESCO-vu Nematerijalnu svjetsku baštinu voli se poigrati nama egzotičnim voćem i povrćem koje jelima daje specifičan okus. Tako se na listi najkorištenijih namirnica često može pronaći i avokado – voće koje danas stručnjaci drže jednim od najnutritivnijih u prirodi.

Zahvaljujući velikom postotku masnoće od čak 30 posto ovaj je plod pogodan za izradu kremastog priloga, a europski su ga mornari nekada koristili i kao maslac.

Ljekovita svojstva avokada brojna su i iznimna. Tako ovo zeleno voće obiluje masnim kiselinama koje pomažu u snižavanju kolesterola, dok zahvaljujući velikom udjelu karotenoida luteina i vitamina E štiti od raka dojke i prostate. Dijetalna vlakna u avokadu u svakodnevnoj prehrani reguliraju probavu i štite probavni sustav, a kuhari diljem svijeta maslinovo su ulje zamijenili upravo avokadovim.

Guacamole meksički umak

Popularizaciji avokada svakako je pridonio i najpoznatiji guacamole meksički umak koji predstavlja izvrstan dodatak čipsu ili sirovo narezanom povrću koje možete umakati u njega. Donosimo vam recept za ovaj zdravi međuobrok.

Sastojci:

  • 1 zreli avokado
  • sok od limuna
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 mlada sitno nasjeckana mlada luka
  • 1 ljuta papričica

Priprema:

Očistite zreli avokado, nakapajte s limunovim sokom i zgnječite ga do što kremastije teksture, dodajte zgnječeni češnjak, mladi luk, usitnjenu ljutu papričicu i malo maslinovog ulja.

Sve sastojke dobro izmiješajte i ako vam se čini pregusto dodajte malo kiselog vrhnja. Poslužite uz tortilje ili čips, a želite li ipak zdrav obrok ovaj umak idealan je uz svježe povrće. Jednostavno operite i narežite na duguljaste trakice krastavac, papriku, mlade tikvice i poslužite ih uz slastan umak.

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Ulje čajevca australski su Aboridžini koristili za liječenje brojnih oboljenja, od prehlada i rana do akni pa čak i hripavca tj. magarećeg kašlja.

Zdravstveni karton

Donosimo vam par stvarčica koje sigurno imate u svojoj kuhinji! Iskušajte ih, jer definitivno ne odmažu.

Gastronomija

Bilo kako bilo za spravljanje ove okrijepe ne morate satima stajati uz štednjak, potreban vam je samo blender i hladna i zdrava juha gotova...

Budi fit

Dobre masnoće bitne su u jačanju imunološkog sustava jer apsorbiraju vitamine i nutrijente.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.