Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Napravite vlastito sredstvo za pranje rublja

Uštedite novac i ne zagađujte zemlju.

Prema podacima multinacionalne kompanije Procter and Gamble u SAD-u se svake minute svakoga dana opere oko 1100 mašina prljavog veša. Pritom je vrlo vjerojatno da se koristi puno više praška nego što je potrebno, a na svemu na kraju najbolje zarađuju proizvođači dok se istovremeno onečišćuje okoliš.

Kompanije su se prije nekoliko godina dosjetile da mogu prodavati manje količine, navodno jačeg praška po većoj cijeni, no problem je što potrošači nisu smanjili količine koje koriste zbog čega ponovno profitiraju komapanije koje proizvode sredstva za pranje rublja.

Nezavisna istraživanja pokazuju kako veći učinak na pranje ima 'ribanje' dok je sam deterdžent manje važan. Moderne perilice tako mogu rublje oprati koristeći isključivo vodu i sapun. Naravno, kad bi svi prestali kupovati skupe deterdžente, multinacionalke ne bi ništa zaradile.

Evo kako možete sami napraviti 'prašak' za rublje:


1 l vode
1/3 najobičnijeg sapuna
100 g sode za pranje
100 g boraksa

Otopite sapun u litri tople vode. Mješavinu ubacite u veliku kantu s 11 litara vode, dodajte sodu za pranje i boraks, te ostavite da odstoji 24 sata.

Soda za pranje je natrijev karbonat koji dolazi na tržište u obliku anhidrida kao prah i u obliku kristalne sode koja se prodaje u poljoprivrednim apotekama kao kristalna soda za čišćenje bačvi (kristalna soda je tri puta slabija od anhidrida). Boraks je bijeli kristalni prah koji je sastavljen od bezbojnih kristala koji se lako tope u vodi.

Metro-portal.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Beauty report

Pravilnom njegom i prehranom do duge, guste i zdrave kose.

Trendovi

Od luksuza za vrijeme rata do simbola ženstvenosti.

Savjeti stručnjaka

Od djetinjstva nas uče da je potrebno tuširati se svaki dan kako biste održali tjelesnu higijenu.

Trendovi

Havaianas je dio svoje pozitivnosti i kreativnosti usmjerio prema snažnoj ljubavi i brizi za okoliš.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.