Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Nasilje – posljedica besmisla

Iz dana u dan svjedoci smo sve veće eskalacije nasilja među mladima, a to potvrđuje najnoviji slučaj Roka Karana,  sina pjevača Gorana Karana.

– Moralne vrijednosti i prioriteti u društvu su se bitno promijenili, a mladi nemaju smisao života. Agresija je posljedica takvog besmisla. Kod mladih je izrazita potreba da budu važni pa maltretiraju druge. Nije riječ o traženju uzbuđenja, nego poticaja bilo koje vrste. Najjednostavnije im je biti nasilan, jer sve ostalo traži puno odricanja i angažmana. K tome, mrak im pruža anonimnost, – rekao je za portal She.hr psiholog Boris Hudina.

Ujedno, psiholog je napomenuo kako je poznato da je agresivnost kod muške djece prirođenija, ali se može itekako preusmjeriti u pozitivnom smjeru, primjerice bavljenjem sportom. Osim toga, dječje ponašanje prilično ovisi o roditeljskom, jer kako se oni ponašaju prema njima, tako će se djeca ponašati prema drugima. Dakle, djeca ponavljaju obrasce ponašanja koje vide u obitelji. Ne treba niti zaboraviti da sve prisutnije nasilje na TV-u također ostavlja trag na dječjoj psihi, jednako kao i preveliki zahtjevi društva usmjereni prema mladima.

Umjesto zajedništva caruje novac

– Sustav vrijednosti se urušio, novac je sad najvažnija stvar, a nekad je to bilo zajedništvo tj. obitelj. Kad pitate mlade što je za njih uspjeh, ne mogu nabrojiti niti desetak stvari. Uglavnom im je sve dosadno. Što je najgore, oni očekuju da im drugi počinju ispunjavati njihove želje. U tom smislu, roditelji im trebaju pomagati u ostvarenju realnih želja. Osim uloge učenika, poželjno je da mladi imaju što više aktivnosti, primjerice da se bave sportom, uče strane jezike, sviraju neki instrument i slično, – zaključio je Boris Hudina.

Počinitelje policija pronađe ili ne pronađe. Poslijedice fizičke zacjele, a psihičke ostaju daleko duže. 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti i preporuke

Eucerin zaštita od sunca za dječju kožu posebno je razvijena kako bi zaštitila nježnu kožu i pružila učinkovitu biološku zaštitu stanica.

Zanimljivosti

Ženama je dostupno besplatno savjetovanje, psihološka podrška i psihoterapija, rad s djecom te pravno savjetovanje i besplatno pravno zastupanje.

Zanimljivosti

Uspješno partnerstvo trgovačkog lanca Lidl Hrvatska i Hrvatske gorske službe spašavanja nastavlja se četvrtu godinu zaredom. Iza njih su brojni uspješni projekti i akcije,...

Zanimljivosti

Pod utjecajem zapadnjačkog stila života i visoke razine stresa, imunosni sustav često daje neadekvatan odgovor što se u moderno doba prepoznaje već u dojenčadi,...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.