Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Naučite kako ojačati imunitet uz pet jednostavnih savjeta

Znate li što i kada jedete, koliko vježbate, koliko ulažete u zdravlje?

Praznici su iza ugla, a obiteljska okupljanja, zabave i daleka putovanja mogu povećati rizik od bolesti, a neka istraživanja otkrivaju da će upravo 5 do 20 posto osoba dobiti gripu upravo u tim situacijama.

Zdrav imunološki sustav osnovni je preduvjet dobrog zdravlja i tijekom zime, a ako je on jak  možemo se svakodnevno uspješno suprotstaviti narušavanju ravnoteže u našem organizmu koja može nastati radi izloženosti različitim faktorima kao što su stres, iscrpljenost, vanjski faktori, te posljedice akutnih bolesti.

Znate li što i kada jedete, koliko vježbate, koliko ulažete u zdravlje?

Sve te navike mogu igrati veliku ulogu u održavanju imuniteta jakim a samim time će se organizam lakše boriti protiv virusa, bakterija i ostalih štetnih utjecaja na naše zdravlje. Iako će mnogi  koristiti razne suplemente kako bi ojačali imunitet i prevenirali bolesti, postoje i jednostavniji načini koji će ponekad biti učinkovitiji u prevenciji bolesti.

“Važnije je prati ruke nego uzimati neki nutrijent”, navela je dr. Caroline Apovian, direktorica centra za prehranu iz Medicinskog Centra u Bostonu.

Važnost vitamina D

Vitamin D koji nam je poznati i kao sunčev vitamin, naše tijelo stvara nakon izlaganja sunčevim zrakama. Dovoljno je provesti 15-ak minuta bez zaštite na suncu da bi se sintetiziralo 90 posto dnevne potrebe za ovim vitaminom. Njegovi izvori u hrani su jaja, mlijeko, jogurt, tuna, losos i narančin sok. Uzimanje suplementa može prevenirati infekcije respiratornog sustava i smanjiti vrijeme oporavka, posebno kod onih koji pate od manjka ovog vitamina.

Ne zaboravite na važnost sna

Samo jedna neprospavana noć može poremetiti rad imunološkog sustava, a postoji i dokazi da manjak sna može utjecati i na pojavu bolesti srca i dijabetesa tip2. Možda je ponekad teško spavati 8 sati, ali ako se pobrinete da se organizam uvijek dobro odmori, bit ćete zadovoljni rezultatima. Ako imate problema sa spavanjem potražite pomoć stručnjaka,  a za početak pratite savjete stručnjaka: ne jedite prije spavanja, ugasite sva svjetla i aparate 30-ak minuta prije odlaska u krevet i dobro prozračite sobu.

Budite aktivni

Jedan od velikih problema danas je upravo sjedilački način života koji može uzrokovati razne probleme sa zdravljem; nakupljanje kilograma, razvoj kroničnih bolesti, ali i manju sposobnost borbe protiv infekcija. Studije stalno pokazuju kako je umjerena tjelesna aktivnost dobar alat u borbi protiv bolesti, a sigurno će ojačati imunološki sustav. Ako vam teretana nije izbor, uvijek možete prošetati po ulici ili biciklom otići do trgovine.

Bilo bi pametno izbjegavati alkohol

Pred nama je vrijeme u godini kada svi mislimo da je dozvoljeno pretjerivanje u jelu i piću, ali to naravno nije istina. Iako se neće ništa loše dogoditi ako se počastite čašom finog vina ili velikom porcijom bakine purice, pretjerani unos alkohola može značiti i slabiji imunološki sustav. Sigurni smo da vam mamurluk nije drag, pa biste trebali razmisliti o svim posljedicama uživanja u alkoholu prije nego natočite drugu čašu.

Perite ruke

Pranje ruku i izbjegavanje kontakta s licem jednako je bitno za prevenciju raznih bolesti, a tijekom pandemije su brojna istraživanja upozorila da ih ne peremo dovoljno često niti ispravno. Potrebno ih je prati pod mlazom tople vode 20-ak sekundi kako bi ispravili bakterije i viruse s ruku. Ako putujete, obavezno ruke perite češće, a to uključuje područje ispod noktiju i između prstiju. Zatvorite pipu laktom te obrišite ruke papirnatom maramicom umjesto već korištenog ručnika.

Više

Život u dvoje

Zamislite dan ispunjen iskrenim razgovorima, smijehom i, naravno, trenucima užitka bez digitalnih smetnji.

Savjeti stručnjaka

Mnogo je znanstvenih studija istraživalo moguću povezanost određenih nutritivnih sastojaka s razvojem ili zaštitom od raka.

Savjeti stručnjaka

Još donedavno ljudi su jeli manje, a kretali se više.

Dobar posao

Usprkos dijagnozi koja ju je šokirala, baš kao i sve oko nje, odlučila je upravo u tom trenutku dati otkaz i otvoriti svoju firmu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.