Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
raspolagati novcem
raspolagati novcem

Financije

Naučite mudrije raspolagati novcem poput ovih ljudi

Iako smo tanki s lovom, uz obavezno planiranje i samodisciplinu uspijevamo si priuštiti neke gušte u životu

Kako bolje planirati budžet i naučiti mudrije raspolagati novcem trenutno je jedna od popularnijih tema, upravo zato jer novca nikad nije bilo manje. Možda vam pomognu trikovi sasvim “običnih” ljudi. Iako smo tanki s lovom, uz obavezno planiranje i samodisciplinu uspijevamo si priuštiti neke gušte u životu – putovanja, kozmetiku, restorane… Nije lako, al probaj i ti!

Maja
“Iako sam imala mogućnost, nisam si dozvolila minus na kartici i zato sam uvijek uspjela održati glavu iznad vode. Sva trenutna primanja su mi na žiro računu, tamo ih čuvam, a prebacujem si na tekući određenu svotu predviđenu za trošenje u tekućem mjesecu. Ostatak na se ne dira, to je zaista crni fond. Svaki izlazak, kupovinu ili ručak planiram jer sam svjesna s koliko malo novca raspolažem i ne mogu si dozvoliti spontane izlaske, PMS kupovine i “jednom se živi“ stav. Najviše trošim na kozmetiku i hranu, s time da  zaista guglam, planiram, istražujem i odvagujem svaki skuplji proizvod pa si bez grižnje savjesti mogu priuštiti ruž za 300 kn jer sam prethodno utvrdila da mi odgovara kvalitetom, izgledom i svrhom. Mogu si ga  priuštiti i jer ne pušim cigarete, ne izlazim u klubove i koristim javni prijevoz. Gospodarenje budžetom zapravo je gospodarenje sobom, a najbitnije je da odredimo realne prioritete u trošenju i minimiziramo ono trošenje na sitno – neplanirane i usputne kavice, rundice te ono euforično punjenje košarice kad uđemo u najdražu drogeriju.”

Nina
“Svaki dan sav sitan novac na kraju dana iz novčanika stavljam u kasicu i ne diram ju dok se ne napuni do vrha, pa se skupi za kvalitetan šoping ili avionsku kartu. Po primitku plaće zbrojim sve fiksne troškove (plaćanje računa, fakulteta itd.) i troškove svakodnevnog života (kava, gablec na poslu, cigarete), a ostatak ne diram do zadnjeg tjedna pred plaću i tad si dam oduška. Ako imam putovanje u planu troškovi za to ulaze u obvezne troškove pa u tom periodu odgađam šoping. Za putovanja se prate akcije avio kompanija (povratni letovi i za manje od 100 eura), traži se jeftin, ali kvalitetan smještaj jer hoteli često imaju akcije i za 50% cijene.
U šoping uvijek idem s limitom i van tog budžeta ne izlazim. Ako nešto obavezno moram kupiti (npr. traperice), a ne nađem to, dozvolim si potrošiti te novce npr. na košulju kojoj ne mogu odoljeti. Što se kupovine šminke tiče, razne drogerije često imaju 30-40% popusta na svu dekorativnu kozmetiku. Razne stranice s popustima nude velike popuste na smještaj i putovanja, kao i na kozmetičke usluge. To stalno pratim.”

Luka
“Kada osjetim da moram malo “zategnut remen“, jednostavno svuda kamo mogu idem pješice, ne kupujem hranu vani, ne idem na kave – jednostavno ne častim ni druge ni sebe. Ipak, nikad si ne dopustim da sam igdje praznog novčanika,  stoga imam trik – lovu prebacim u eure i spremim u novčanik. Tako kad dođem u napast nešto si kupiti sjetim se kako prvo moram ići negdje promijeniti novce, što mi se često ne da pa onda odustanem od prvotnog nauma trošenja para. Odjeću kupujem sezonski i jako ju dobro čuvam tako da i na taj način uštedim novac.”

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Financije

Svatko od nas teži učinkovitom upravljanju kućanskim budžetom, posebice kada su u pitanju svakodnevne potrepštine koje su neizostavan dio naših života.

Financije

Jedna od vještina za koju treba malo više vremena, a koje bi dijete trebalo usvojiti dok je s roditeljima je i štednja.

Financije

Mnoga dosad provedena istraživanja pokazala su da gotovo polovica odraslih ljudi nema ušteđevine ili pak je taj iznos premalen da bi pokrili nenadane troškove.

Obitelj

Manje trošite, više se volite!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.