Naučite mudrije raspolagati novcem poput ovih ljudi

raspolagati novcem

Kako bolje planirati budžet i naučiti mudrije raspolagati novcem trenutno je jedna od popularnijih tema, upravo zato jer novca nikad nije bilo manje. Možda vam pomognu trikovi sasvim “običnih” ljudi. Iako smo tanki s lovom, uz obavezno planiranje i samodisciplinu uspijevamo si priuštiti neke gušte u životu – putovanja, kozmetiku, restorane… Nije lako, al probaj i ti!

Maja
“Iako sam imala mogućnost, nisam si dozvolila minus na kartici i zato sam uvijek uspjela održati glavu iznad vode. Sva trenutna primanja su mi na žiro računu, tamo ih čuvam, a prebacujem si na tekući određenu svotu predviđenu za trošenje u tekućem mjesecu. Ostatak na se ne dira, to je zaista crni fond. Svaki izlazak, kupovinu ili ručak planiram jer sam svjesna s koliko malo novca raspolažem i ne mogu si dozvoliti spontane izlaske, PMS kupovine i “jednom se živi“ stav. Najviše trošim na kozmetiku i hranu, s time da  zaista guglam, planiram, istražujem i odvagujem svaki skuplji proizvod pa si bez grižnje savjesti mogu priuštiti ruž za 300 kn jer sam prethodno utvrdila da mi odgovara kvalitetom, izgledom i svrhom. Mogu si ga  priuštiti i jer ne pušim cigarete, ne izlazim u klubove i koristim javni prijevoz. Gospodarenje budžetom zapravo je gospodarenje sobom, a najbitnije je da odredimo realne prioritete u trošenju i minimiziramo ono trošenje na sitno – neplanirane i usputne kavice, rundice te ono euforično punjenje košarice kad uđemo u najdražu drogeriju.”

Nina
“Svaki dan sav sitan novac na kraju dana iz novčanika stavljam u kasicu i ne diram ju dok se ne napuni do vrha, pa se skupi za kvalitetan šoping ili avionsku kartu. Po primitku plaće zbrojim sve fiksne troškove (plaćanje računa, fakulteta itd.) i troškove svakodnevnog života (kava, gablec na poslu, cigarete), a ostatak ne diram do zadnjeg tjedna pred plaću i tad si dam oduška. Ako imam putovanje u planu troškovi za to ulaze u obvezne troškove pa u tom periodu odgađam šoping. Za putovanja se prate akcije avio kompanija (povratni letovi i za manje od 100 eura), traži se jeftin, ali kvalitetan smještaj jer hoteli često imaju akcije i za 50% cijene.
U šoping uvijek idem s limitom i van tog budžeta ne izlazim. Ako nešto obavezno moram kupiti (npr. traperice), a ne nađem to, dozvolim si potrošiti te novce npr. na košulju kojoj ne mogu odoljeti. Što se kupovine šminke tiče, razne drogerije često imaju 30-40% popusta na svu dekorativnu kozmetiku. Razne stranice s popustima nude velike popuste na smještaj i putovanja, kao i na kozmetičke usluge. To stalno pratim.”

Luka
“Kada osjetim da moram malo “zategnut remen“, jednostavno svuda kamo mogu idem pješice, ne kupujem hranu vani, ne idem na kave – jednostavno ne častim ni druge ni sebe. Ipak, nikad si ne dopustim da sam igdje praznog novčanika,  stoga imam trik – lovu prebacim u eure i spremim u novčanik. Tako kad dođem u napast nešto si kupiti sjetim se kako prvo moram ići negdje promijeniti novce, što mi se često ne da pa onda odustanem od prvotnog nauma trošenja para. Odjeću kupujem sezonski i jako ju dobro čuvam tako da i na taj način uštedim novac.”