Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Navike koje biste trebali izbjegavati kada su u pitanju pića

Pića, kao i hrana, imaju važnu ulogu u zdravlju organizma te utječu na težinu, zdravlje srca, jetru, mentalno zdravlje i fizičku spremnost.

Pića, kao i hrana, imaju važnu ulogu u zdravlju organizma te utječu na težinu, zdravlje srca, jetru, mentalno zdravlje i fizičku spremnost.

Evo koje biste navike, kad su pića u pitanju, trebali izbjegavati…

Birate pića s visokim udjelom masnoća

Pića s visokim udjelom masnoća, a to se odnosi uglavnom na mliječne napitke, mogu dovesti do rizika od srčanih bolesti. Neke studije pokazuju da veliki unos mliječnih proizvoda povisuje razinu kolesterola u krvi.

Dijetna pića

U nastojanju da smanje unos šećera i generalno kalorija, mnogi biraju dijetalna pića. No, ona mogu učiniti više štete nego što ste mislili. “Dijetalna pića sadrže umjetna sladila koja mogu potaknuti mozak na pohranjivanje masnoća. Zbog toga i ona mogu nanijeti štetu organizmu”, rekla je liječnica Amy Shapiro.

Ignorirate šećer u napicima

Osim vode, kad je u pitanju zdravlje jetre, važan je i unos šećera. Prema studiji objavljenoj u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology jedno ili više zaslađenih napitaka dnevno kroz pet do sedam godina može uzrokovati bolest masne jetre. Zamjena vodom, prirodnim sokom, zaslađenim čajem i sličnim napicima s manjim udjelom šećera, osigurat će i zdravlje jetre.

Ne pijete dovoljno vode

Konzumacija vode ključna je za funkcioniranje organizma. Redovno pijenje vode smanjuje rizik od mnogih bolesti jetre.

Pretjerujete s kofeinom

Postoji nešto što su stručnjaci odredili kao razumna količina kave dnevno i ako je prijeđete, vaše će tijelo osjetiti posljedice. Česta konzumacija kave i energetskih napitaka povisuju puls i tjeraju srce da radi jače nego što je potrebno. Ako volite kavu, obratite pažnju na znakove da je pijete previše – ubrzani rad srca, nesanica, tjeskoba, pojačano znojenje, žgaravica…

Previše proteinskih napitaka

Premda proteinske napitke uglavnom piju ljudi koji su u formi, koji treniraju, i to kako bi dodatno ojačali mišiće i povećali snagu, pretjerivanje s proteinskim napicima dovest će do pada fizičke spremnosti. Studija objavljena Nutrition Society otkrila je da dugoročno uzimanje ovakvih napitaka može dovesti do gubitka minerala u kostima i oštećenja bubrega, piše EatThis.

Redovno pretjerivanje s alkoholom

Brojne studije pokazale su povezanost alkohola i problema sa zdravljem. Ako pijete veće količine alkohola, na udaru vam je doslovce gotovo svaki dio tijela. Povećava se rizik od visokog krvnog tlaka, srčanih bolesti, bolesti jetre, probavnih problema, rizik od karcinoma, oslabljenog imunološkog sustava, ali i problema s pamćenjem i mentalnim zdravljem, piše CDC.

Nema ništa loše u umjerenom, povremenom uživanju u koktelu, pivu ili vinu, no premda ne postoji univerzalna granica za svakog čovjeka, generalno se pet ili više alkoholnih pića odjednom smatra teškim opijanjem.

Više

Zdravstveni karton

Zdravim životnima navikama, cjelovitom prehranom, ali i kvalitetnim odabirom cjelovitih dodataka prehrani lako je ojačati imunitet, podignuti razinu energije i ubrzati oporavak od bolesti.

Savjeti stručnjaka

Mnogo je nutrijenata ključno za zdrave dječje kosti, a jedan od njih je magnezij.

Savjeti i preporuke

Đumbir možete koristiti u različitim pripravcima kako bi vam koža bila sjajna, zdrava, čista i zaštićena.

Trudnoća

Nije neuobičajeno da neke žene imaju neredovite mjesečnice nekoliko mjeseci nakon poroda.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.