Navike koje štete koži

O našoj se koži brinemo svakodnevno. Želimo je što duže zadržati mladom, svježom, čistom i zategnutom. Koristimo se nizom proizvoda i religiozno čitamo savjete o njezi baš našeg tipa kože. I to je u redu, dok god ne činite greške koje vam u kratkom roku mogu potkopati sav dosad uloženi trud.

O važnosti nepušenja i čišćenja lica svaku večer prije spavanja već sve znate, no "kožnih grijeha" ima još. Donosimo vam stoga 7 najčešćih loših navika koje uništavaju ljepotu kože kako biste što lakše mogli prepoznati i ukloniti svoje.

1. Ne koristite UV zaštitu redovito

Najučinkovitiji način sprečavanja nastanka bora i pjegica su kreme s UV zaštitom, i to minimalno s faktorom 30. Uvijek radije birajte kreme s formulom koja štiti i protiv UV A i UV B zraka jer pružaju dugotrajniju zaštitu.

Kremu nanosite svaki put kad idete vani, pa čak i zimi, a za dane kada znate da ćete duže biti vani, kremu nanosite svaka 2 sata. Znamo da je gnjavaža, ali vi ćete se posljednji smijati kad primijetite da jedini u društvu još nemate bore smijalice.

2. Previše pijete

Ne tvrdimo da morate potpuno izbaciti alkohol iz svog života, no pijete li više od jednog do dva koktela dnevno, vaša koža pati. Alkohol povećava razinu tvari koje mogu dovesti do upalnih procesa koji su pak jedan od krivaca za prebrzo starenje kože.

3. Zanemarujete vrat

Koža vrata i dekoltea ispričat će i ono što želite sakriti o svojim godinama i navikama jer je tanja i delikatnija od kože na drugim dijelovima tijela, a i češće je izložena suncu. 

Prema tome, ako prilikom dnevne beauty rutine kremicama tretirate samo područje do brade, imajte na umu da će vas dekolte ogovarati. Produžite malo poteze prstima i ukradite si koju godinu.

4. Pretjerujete s čišćenjem lica

Važno je brinuti o čistoći svoje kože, ali pretjerano čišćenje i pilinzi samo će pogoršati vaše probleme. Dovoljno je kožu čistiti dva puta dnevno: ujutro i prije spavanja. Pilinzi su također zdravi za vašu kožu samo ako se koriste umjereno. Pretjerate li, doći će do kontraefekta i koža će zapravo biti masnija i prljavija zbog pojačanog lučenja prirodnih kožnih ulja.

5. Ne brinete o madežima

Svi bi, bez iznimke, morali jednom godišnje otići pregledati madeže kod specijalista, a poželjno je i jednom mjesečno obaviti samopregled. Ne zaboravite na skrivena mjesta poput tjemena, stopala i kože ispod noktiju. Primijetite li bilo što sumnjivo, odmah posjetite dermatologa.

6. Pretjerujete s preparatima

Ukoliko koristite previše različitih proizvoda za njegu kože, aktivni sastojci koje ti proizvodi sadrže mogu sami sebe poništavati ili se njihovo djelovanje može udvostručiti. To dovodi do iritacija i oštećenja kože, a najveći krivci za to su retinol, AHA kiseline, vitamin C – trudite se da ih ne miksate ili ih barem koristite u različitim dijelovima dana.

7. Prebrbljavi ste

Ovo je jedan od kožnih grijeha samo ako pretjerujete u razgovorima na mobitel, odnosno telefon. Prečesto naslanjanje slušalice na obraz može dovesti do upale. Neki su ljudi čak alergični na plastiku od koje se telefoni izrađuju. Čistite radovito svoj telefon ili nabavite headset kako biste se otarasili ove štetne navike.