Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dobar posao

(Ne)moguća misija: pronaći posao u Dubaiju!

Najgore što mi se može dogoditi jest da zaista ne pronađem posao u Dubaiju i vratim se u Lijepu našu…

Prelomiti u sebi da želim nastaviti život na drugom kontinentu, dati otkaz na sigurnom radnom mjestu s mnoštvom povlastica je zasigurno bio najhrabriji i najteži korak u mom životu. No, to ne čini one naredne lakšima, jer ipak se većina njih svodi na birokraciju.

Naime, za korištenje dokumenata u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, oni moraju biti atestirani. Što to konkretno znači? Kada recimo diplomu potvrdite kod Javnog bilježnika i prevedete kod sudskog tumača, morat ćete skoknuti i do svake od sljedećih institucija da svaka od njih udari svoj pečat na vaš dokument – nadležni Općinski sud, Ministarstvo pravosuđa RH, Ministarstvo Vanjskih poslova RH, najbliže Veleposlanstvo UAE (Berlin) te naposljetku Ministarstvo Vanjskih poslova (Dubai). Svaki pečat naravno košta, a bilo kakav susret s našom birokracijom stoji naravno i živaca. Da postoji osoba koju mogu opunomoćiti i platiti joj da sve to riješi umjesto mene, platila bih bez razmišljanja. Ideja za biznis -zanimanje: birokratičar!

Ugodno s korisnim

Od RH do UAE

Uz rješavanje popratne birokracije vezano za iznajmljivanje stana i odrađivanje otkaznog roka, paralelno sam nastojala naći posao u Dubaiju još iz Hrvatske putem njihovih sajtova za traženje posla. Iako su neki tako uspjeli pronaći posao, nažalost nisam IT-jevac pa nisam baš poželjna „udavača“ na svjetskom tržištu rada. Uostalom, da i meni netko pošalje životopis iz Azerbajdžana s velikom željom da radi u RH, vjerojatno ne bih ni ozbiljno pročitala e-mail. To je uostalom i bio glavni razlog mog preseljenja, da u životopisu promijenim adresu i broj mobitela kako bi me moj budući poslodavac ozbiljno shvatio.

Nakon što sam uspjela odraditi većinu stvari sa spiska obaveza prije odlaska, na kraju sam shvatila da jedino što je bitno jest da imam zrakoplovnu kartu za koju se pobrinuo Atlas, financije za život u Dubaiju za 5,6 mjeseci i da nekako život spakiram u dva kovčega. Iako se činilo nemoguće, uspjela sam! Jedino za čim žalim je crvena torbica da mi ide uz jedine superudobne (crvene) sandale. No, s druge strane, sad mogu vizualizirati što ću prvo kupiti od svoje prve UAE plaće.

Ništa bez podrške

Prilikom drugog posjeta Dubaiju, spletom već ranije spomenutih nesretnih okolnosti, upoznala sam Kiki, prijateljicu moje Darije. Ona je tada živjela u Abu Dhabiju i aktivno tražila posao u Dubaiju. Nekako je sudbina htjela da nam se životi isprepletu i da 15 mjeseci kasnije jedna drugoj budemo oslonac u ovom arapskom velegradu.

Pogled iz stana

Ne znam bih li se tako hrabro odvažila na preseljenje da nije bilo nje. Od Kiki sam dobila gomilu korisnih savjeta i krov nad glavom prvih nekoliko dana Dubaija. Pomogla mi je i pronaći smještaj na genijalnoj lokaciji. Ogroman stan koji, istina,dijelim s četiri cimera. Pitate se zašto bi netko normalan ostavio vlastiti stan u centru Zagreba da ga negdje dijeli s još četvero ljudi? Pa…. Osim što je ovaj drugi u Dubaiju, i udaljen je 200 metara od plaže, evo još par razloga koje vrijedi spomenuti…

Imam prostranu sobu s genijalnim pogledom, bazen i teretanu u sklopu zgrade, otvor za smeće na katu, tetu čistačicu koja dolazi jednom tjedno – sve u cijeni stana, uključujući i režije. Tu si i portir na ulazu u zgradu, spasioci na bazenu, trgovina koja radi 0-24, ljekarna, kafić, kemijska čistionica, besplatna community joga dvaput tjedno i još štošta u stambenom kompleksu. Sve je novo, čisto i uredno. Ok, i skupo za naše pojmove, ali to je život u Dubaiju. Ovo je grad koji puno uzima, ali jednako puno i daje.

S Kiki – spremne za izlazak

Zakon velikih brojeva

No vratimo se na traženje posla. Iako su me na jedan razgovor za posao zvali dok sam još bila u Hrvatskoj, nisam ga mogla odraditi fizički, a Skype pozivi nažalost više ne funkcioniraju u UAE pa sam bila prisiljena aktivno se baciti na job hunting odmah po dolasku, pogotovo pošto je Ramazan već kucao na vrata, a on drastično uspori sve, pa i zapošljavanje. Definitivno nisam odabrala najbolji period za traženje posla, ali čekanje pravog trenutka nikad nema smisla. Jedini pravi trenutak je onaj trenutni, jer naposljetku sve se svede na sad ili nikad. Svako daljnje odgađanje bila bi samo izlika za ostanak u zoni komfora.

Traženje posla online postao je moj full-time posao. Ni sama ne znam na koliko sam se natječaja prijavila, igrajući na zakon velikih brojeva – nešto mora upaliti. Pošto je Dubai genijalno posložen, većina medijskih kuća krije se u tzv. Dubai Media Cityju, stoga sam jedan dan tamo nosila svoje isprintane životopise da me potencijalni budući poslodavci vide uživo.

Ako želite ovdje pronaći posao, tome se morate i ozbiljno posvetiti. Kiki i ja ozbiljno smo prionule i na networking, pa sam eto i u izlascima upoznale ljude koji su mi na ovaj ili onaj način pomogli u toj namjeri. Nakon tri tjedna boravka u Dubaiju, dobila sam tri poziva na razgovor za posao. Jedan sam obavila telefonski, jedan je kako se ispostavilo u drugom emiratu (Sharjah), a treći se sveo na testiranje mailom. U prosjeku mislim da nije preloše, hoće li na kraju uletjeti jedan od ta tri posla, ili neki četvrti, vidjet ćemo…

Kad se osjećate kao čovjek…

Ono što mi se posebno sviđa kod traženja posla u Dubaiju jest organiziranost zbog koje se osjećate kao ljudi. Npr, kad uploadam svoj životopis na stranicu za traženje poslova i kada se prijavim na neki natječaj za posao, sustav automatski rangira moju prijavu na temelju poklapanja mog životopisa s onime što poslodavac traži. Dakle, odmah vidim da je moja prijava recimo 27/312. Mogu vidjeti i je li poslodavac krenuo pregledavati prijave za posao, koliko ih je zasad pregledao te je li pregledao moju.

Nakon što se natječaj završi, na mail mi dođe ohrabrujuće koncipirana obavijest da je natječaj završen i da se nažalost nisu odlučili za mene ali da će zadržati moj životopis u slučaju budućeg zapošljavanja. Sitnice, ali puno znače. Što ću ako ne pronađem posao? O tome ni ne promišljam jer s tom mišlju nisam ni došla.

Najgore što mi se može dogoditi jest da zaista ne pronađem posao, vratim se u Lijepu našu, gdje me čeka široka podrška obitelji i prijatelja te nakon nekoliko divnih mjeseci u Emiratima ponovno probam pronaći svoje mjesto pod suncem u Hrvatskoj.

Vama koji još tražite svoje mjesto pod suncem, preporučujem Dubai kao jedinstven odmak od hrvatske svakodnevice i turistički aranžman u Atlasu kako biste proširili horizonte i malo se razmazili u gradu budućnosti koji ne poznaje riječ ‘nemoguće’.

Više

Zanimljivosti

Direktorica Zagrebačkog velesajma Renata Suša zaželjela je dobrodošlicu na sajmove koji su okupili sve najbolje iz poljoprivrede, i koji na svojevrstan način znače veliki...

Događanja

Bilo da se radi o teenagerima, susjedstvu ili poslovnim suradnicima, tračanje i ogovaranje je neizbježno.

Život u dvoje

Moj mali je opasan...

Dobar posao

Kako osvojiti poslovni svijet u kojem vladaju muškarci, a istovremeno ostati žena koja uživa u svojim hobijima?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.