Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Nedostatak vremena nije izgovor za izbjegavanje donošenja teških odluka

Nemate vremena za razmišljanje o velikim životnim promjenama? Ovi savjeti će vam pomoći da problem lakše riješite

“Dan jednostavno nema dovoljno sati!” To je jedna od najčešćih isprika koju koristimo kada ne započnemo ili ne dovršimo nešto što smo planirali. Vaš je plan promijeniti karijeru, ali jednostavno nemate vremena misliti o tome? Stalno ste pod pritiskom i želite raditi na sebi – ali nemate vremena? Ako je vjerovati stručnjacima, opravdanja za odgađanje odluka ne smijemo tražiti u manjku vremena, jer ustvari uvijek možemo u danu par sati odvojiti za sebe.

Tihana Fulir, psihoterapeutkinja i PCM Trener navodi kako su tri najčešća izgovora kojima ljudi blokiraju daljini razgovor upravo:

  • nemam vremena,
  • nemam novca i
  • nemam izbora.

“Ako ste već koristili bilo što od toga, znate o čemu govorim. Oni funkcioniraju. Nema vremena, novca i izbora su sjajna opravdanja da ne radite i ne stvarate ono što biste htjeli u svom životu. A također se čine kao vrlo stvarne prepreke koje ne možemo prijeći. Život je pun izbora. Neki su laki, poput što ću za večeru, a drugi, ozbiljniji, poput, primjerice, odabira karijere. Bez obzira na to koliko je odluka važna, dobre vještine odlučivanja korisne su u životu, osobito ako se oko nečega osjećate neodlučno i to vas opterećuje”, navodi.

Dobivanje svijest o tome što je za vas lagano, a što teško, vodi vas na put neograničenih mogućnosti, smatra Fulir a kada se suočite s teškom odlukom, uobičajeno je osjećati se: preplavljeno, pod stresom, tjeskobom ili pritiskom, zbunjeno, umorno…

Budući da neodlučnost može imati negativan utjecaj na to kako se osjećate, dobivanje svjesnosti, prvi je korak prema biranju stoga donosi nekoliko savjeta kako lakše donijeti odluku i raditi na sebi svaki dan. 

Savjeti za donošenje odluka

Korak 1.

Lako se osjećati pod stresom i tjeskobom kada se suočavate s teškim izborom. Možda ste skloni požurivati s odlukama ili izbjegavate donošenje odluke. Ako se osjećate tjeskobno zbog odluke, pokušajte ostati u pitanju (bez uključivanja uma):

– Što je ovdje još moguće, a nisam uzela u obzir?

Korak 2.

Teško je jasno razmišljati pod pritiskom, a ponekad vaša prva reakcija nije uvijek i vaša najbolja. Dajte si priliku da neko vrijeme ostanete u pitanju kako biste mogli primiti razne mogućnosti i lakoću i osjećati se sigurnima u izboru koji odaberete:

– Što odbijam odlučiti?

Korak 3.

Kada se suočimo s velikom odlukom, ponekad izgubimo iz vida veliku sliku. Napišite popis pitanja za svaki postupak, a zatim usporedite što je lagano, a što teško. I ne zaboravite, što god da odlučili, u trenutku kad postane teško, možete ponovno birati:

– Kako može bolje od ovoga?

Korak 4.

Razmislite o onome što uistinu hoćete. Važno je biti vjeran sebi i onome što cijenimo u životu. Kada u odluku uračunate stvari koje su vam važne, najbolja opcija može postati očigledna. U svakom slučaju, veća je vjerojatnost da ćete završiti s ishodom s kojim ste zadovoljni – Što je to što uistinu želim kreirati?

Korak 5.

Donošenje odluke može rezultirati s nekoliko različitih ishoda. Kada razmotrite svaku opciju, nemojte samo nabrajati pozitivne i negativne strane; zapišite svoj zahtjev i uskladite se s energijom svog zahtjeva:

– Što znam, a pravim se da ne znam?

Korak 6.

Ako se osjećate kao da ste na emocionalnom toboganu, to je normalno. Emocije, misli i osjećaji jedni su od glavnih implantata ometanja, stoga se odvojite od njih i poslušajte što kaže tijelo:

– Koja energija, prostor i svijest ja i moje tijelo možemo biti da biram s potpunom lakoćom?

Korak 7.

Ako ste pod velikim pritiskom zbog odluke ili postoje neki novi čimbenici koje treba razmotriti, ponovno razmotrite svoje mogućnosti. Možda ćete odlučiti da je vaša prvotna odluka još uvijek najbolja, ali dajte si mogućnost promjene izbora. Ako vam se odluka više ne čini ispravnom, birajte ponovno:

– Koje fantastične avanture danas mogu birati i primiti?

Ako se osjećate preplavljeni negativnim osjećajima jer se suočavate s teškom odlukom, odvojite malo vremena za opuštanje, radite nešto u čemu uživate i uvijek budite u pitanju…

Ako pak smatrate da vaša neodlučnost oko neke situacije utječe na vaš svakodnevni život, bilo bi dobro razgovarati s nekim. To će vam pomoći da prođete kroz proces donošenja odluka s lakoćom i upoznate sebe u potpunosti.

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Iako tek nedavno otvorena stomatološka poliklinika sa zagrebačkom adresom, Le Clinic, specijalizirana za vrhunsku estetiku osmijeha, ne prestaje oduševljavati svjetsko tržište.

Suncokreti na oblacima

Čim vidim plavo nebo bez ijednog oblačka, pogledam s terase plavo more, odmah znam da će ovo biti jedan super dan.

Budi fit

Mario Valentić, jedan je od naših najpoznatijih promotora zdravog načina života i fitness trener.

Gastronomija

Ova salata je vrlo aromatična i osvježavajuća, tako da je idealan izbor za tople dane te ide odlično uz roštilj

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.