Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Neka sumnje odagna Double test

Poželjan kod trudnica starijih od 35 godina ili ako postoji sumnja u kromosomsku bolest.

Double test se radi između 15. i 18. tjedna trudnoće na uzorku majčine krvi, iz kojega je moguće utvrditi rizik za određene kromosomske bolesti, poput Downovog sindroma, objašnjava ginekologinja Renata Obrad – Sabljak.

Testom se određuju hormoni, a u usporedbi s ultrazvučnim parametrima liječnici utvrđuju statistički rizik za spomenute bolesti. Double test ne postavlja dijagnozu, već samo matematički izračunava rizik koji se uspoređuje s dobnim rizikom.

Ovisno o dobi, može biti niži ili viši od očekivanog. Ako je riječ o višem riziku, sugerira se daljnja obrada, amniocenteza ili uzimanje uzorka plodne vode pod ultrazvučnom kontrolom, kojom se dobiva točna dijagnoza.

Double test je stresan jer često uznemiruje majke, s obzirom da ginekolozi ističu kako test ni u kojem slučaju ne govori hoće li dijete biti bolesno. Test nije obavezan, a ginekolozi ga preporučuju ženama koje su navršile 35 godina ili mlađima, ako postoji sumnja na bilo koju kromosomsku bolest s obzirom na obiteljski zdravstveni karton.

Pojednostavljeno, ovo ispitivanje jedna je od mogućnosti koju suvremena medicina pruža trudnicama koje razumiju što od njega očekivati i spremne su, educirane i zainteresirane za eventualne daljnje sugestije, ističe Obrad-Sabljak. 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Zanimljivosti

Ana Vorkapić, dizajnerica i fotografkinja, uživa u fotografiji, voli izazove i uvijek je spremna na suradnju i dogovor…

Savjeti stručnjaka

U društvu u kojem milijuni ljudi imaju želju postati roditelji, razumijevanje i rješavanje problema neplodnosti postalo je ključno.

Savjeti stručnjaka

Važnost IVF liječenja je neprocjenjiva ako znamo da je učestalost neplodnosti u neprestanom porastu; danas je 15 do 17 % parova neplodno, a predviđa...

Zanimljivosti

Pravo je vrijeme da se prijavite na besplatnu konferenciju „Zdrava mama, sretna beba“ koja se održava 3. lipnja 2023. u Rijeci.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.