U Hrvatskoj se po stanovniku godišnje baci oko 71 kilogram hrane, što rezultira time da kao narod godišnje bacimo više od 280 tisuća tona hrane.
Prema statistici iz 2017. dnevno se baci 135 tona kruha, a trenutačno je stanje vjerojatno još i gore… I opet najviše bacaju kućanstva, slijede pekare te maloprodaja.
Danas nema bacanja!
Lovačke knedle
- 500 grama (starog) kruha ili ostatak koji imate
- 150 grama slanine (može i gljive u nekoj bezmesnoj verziji)
- malo ulja ili masti
- 1 veliki luk
- 2,5 dcl mlijeka
- 2 jaja
- 100 grama brašna
- malo soli i peršina
Izrežite osušeni kruh na kockice te popržite sa slaninom. Imajte na umu da vam treba veća tava. Kada kruh dobije lijepu zlatnu boju i slanina se poprži, stavite to u posudu sa strane da se hladi. Na istoj tavi popržite luk te dodaje malo masti ili ulja ako nije ostalo dovoljno od slanine.
Zatim u posudu stavite ostale sastojke, dodajte na kraju ohlađeni kruh, luk i slaninu te dobro izgnjecajte rukama smjesu. Za to će vam trebati malo snage jer je važno dobro izgnjecati kruh kako ne bi ostale grudice.
Smjesu stavite u hladnjak na pola sata da se ohladi, a onda napravite okruglice. Super trik jest da ruke namočite vodom i tako mokrim rukama radite okruglice. Neće se lijepiti za ruke i dobit ćete lijepe kuglice.
Na kraju – posložite ih u zamrzivač s ledom jednu pokraj druge te kada se ohlade odnosno zamrznu, stavite ih u vrećice. Kada ih budete željeli skuhati, izvadite ih 15-ak minuta prije te stavite u vrelu vodu i kuhajte 10 do 20 minuta, ovisno koliko su velike.
Tijekom školovanja na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu osnovala je Udrugu za promicanje inkluzija osoba s invaliditetom Mogu sve. Po završetku školovanja zapošljava se kao novinarska, a potom u marketingu. Danas je vlasnica marketinške agencije, ali i dalje piše kolumne te se bavi novinarstvom.
