Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Seks

Neobični simptomi ozbiljnih bolesti koje može otkriti vaša kosa – nemojte ih ignorirati

Iako gubitak kose može značiti da ste u stresu ili ne pazite na prehranu, ali ta pojava može otkrivati i da nešto ozbiljnije i biti najvažniji simptom neke bolesti, čega često nismo svjesni.

Parkinsonova bolest, alopecija pa i rak mogu se simptomima ponekad otkriti i na neobične načine, a ponekad je to i gubitak kose.

Iako gubitak kose može značiti da ste u stresu ili ne pazite na prehranu, ali ta pojava može otkrivati i da nešto ozbiljnije i biti najvažniji simptom neke bolesti, čega često nismo svjesni. Da se može raditi o ozbiljnom problemu, otkrivaju stručnjaci za Mirror.

Puno je bolesti i stanja koje može otkriti gubitak kose, a Parkinsonova bolest, alopecija i rak su samo neke od njih.

Parkinsonova bolesti

Perutanje tjemena nije neobična pojava, ali se često javlja kao simptom Parkinsonove bolesti posebno ako je perut žute boje. Parkinsonova bolest je kronični, progresivni, neurodegenerativni poremećaj podmuklog nastanka, predominantno karakteriziran motoričkom simptomatologijom kao što je usporenost kretnji (bradikinezija), drhtanje u mirovanju (tremor), ukočenost (rigiditet) i gubitak mehanizama koji kontroliraju održavanje uspravnog  položaja (posturalni poremećaj).

Parkinsonova je bolest iza Alzheimerove bolesti druga najčešća kronična neurodegenerativna bolest.

Seboroični dermatitis je kronična upala kože koja se javlja na područjima kože gdje su žlijezdama lojnice najbrojnije i najgušće, a upravo on uzrokuje pojavu žućkaste peruti. Ovo se stanje može tretirati, dok za Parkinsonovu bolest ne postoji lijek.

Alopecija

Alopecija jest stanje obilježeno gubitkom kose/dlaka na dijelovima tijela na kojima uobičajeno rastu dlake,  dok alopecija areata obilježava specifičan oblik gubitka kose koji se javlja ispadanjem kose na određenom mjestu ili dlaka na ostalim dijelovima tijela poput obrva, brade ili trepavica.

Manjka željeza i stres mogu biti uzrok, iako se do danas nije otkrilo što će potaknuti ove promjene, koje ponekad mogu uzrokovati i gubitak dlaka po cijelom tjemenu pa i tijelu. Kod alopecije areate kosa će narasti kroz nekoliko mjeseci ili godinu, ali ništa ne garantira da će se to dogoditi.

Rak

Vjerojatno najpoznatija bolest koju se može otkriti putem simptoma na tjemenu je rak. Mogu se razviti crvene ili ljubičaste izrasline kao simptom razvoja angiosarkoma – rijetkog oblika raka koji nastaje iz tkiva koje oblaže zidove krvnih i limfnih žila. Može se razviti bilo gdje ali se češće javlja na koži, tjemenu ili vratu.

Stručnjaci s klinike Cleveland navode da se može javiti kao jedna crvenkasta mrlja ili nakupina na tjemenu, licu ili oko uha. Ako se razvije, može utjecati na jetru ali i zdravlje srca.

Iako se ovo stanje češće povezuje sa starijim osobama, može se dogoditi bilo kome. Opcije liječenja su operativni zahvat i kemoterapija, kao i za većinu drugih vrsti raka, ali nažalost je stopa preživljavanja u pet godina samo 33 posto, pa ovaj simptom nemojte nikako zanemarivati ako se pojavi.

Više

Zanimljivosti

Tijekom noći loše spavate i neprestano se budite jer vas muči kašalj? Isprobali ste razne čajeve i sirupe, no ništa ne pomaže?

Duh i tijelo

Dobra je vijest da jogu možete vježbati i u udobnosti vlastitog doma.

Savjeti i preporuke

Hladnoća izvana i suhi zrak grijanih prostorija najveći su neprijatelj vaše kose.

Savjeti stručnjaka

Određene namirnice sadrže tzv. aktivatore metabolizma koji pospješuju izmjenu tvari te poboljšavaju prokrvljenost probavnih organa, čime doprinose svakodnevnom optimalnom radu probavnog sustava.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.