Neodoljive čari magnolija

Kraj ožujka i početak travnja doba je kada nam naši parkovi i vrtovi priređuju pravi cvjetni bal. No među brojnim rascvjetanim voćkama i grmovima jedna biljka se posebno ističe svojom nezaboravnom ljepotom i sofisticiranom paletom boja – magnolija.

Kao ukrasna biljka, magnolija je poznata već više od 1400 godina. Otkrio ju je davne 1638 godine Francuz po imenu Pierre Magnol po kojem i nosi ime. Potječe iz istočne Azije i sjeverne Amerike a danas se proširila na gotovo sva urbanizirana područja i gradske sredine.

Magnolije se mogu saditi pojedinačno, kao soliterne biljke usred travnjaka, gdje njihova ljepota najviše dolazi do izražaja zbog izuzetno bogate cvatnje i osobitih cvjetova. Njihov oblik često varira od čačkastih, peharastih, zdjeličastih do zvjezdastih oblika. Cvjetovi često procvjetaju prije pojave listova, a mogu biti potpuno bijeli, ružičasti, purpurni, kremžuti, zelenkasti te svijetlo žuti s primjetno ugodnim mirisom.

U jesen, magnolija isto izgleda vrlo atraktivno zbog konusu sličnih plodova koji imaju crveni omotač oko sjemenki.

Vrijeme je za sadnju

Što se tiče uzgoja, magnolije vole vlažnu, dobro dreniranu zemlju bogatu humusom i bez kalcija.

Treba paziti da tlo bude kiselo do neutralno uz položaj na suncu ili djelomičnoj sjeni, sa zaklonom od jakih vjetrova. Prilikom sadnje treba pripaziti da to ne činite preduboko budući da magnolija razvija plitko korijenje koje zimi treba zaštititi mlačom.

Kao vrijeme sadnje preporučuje se proljeće, iako je i jesen pogodna za sadnju.

Preko 100 vrsta

Danas postoji preko stotinu vrsta magnolija koje rastu u rasponu visine od 2 metra do 25 metara.

Budući da se na tržištu danas nude brojni kultivari dobiveni raznim križanjima koji vam nude širok raspon boja, na vama je samo da se odlučite koju vrstu želite u svom vrtu. Primjerice, magnolija Suzan visine 120 cm stoji 200 kuna MBM trgovačkom centru.

A nakon toga, prepustite se čarobnoj ljepoti magnolija koju vam velikodušno nude svakog proljeća.

(www.chic-elle.com)