Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dizajn

Nesalomljiv entuzijazam Udruženih vozačica

Stara škola vožnje više je obraćala pozornost na prometnu kulturu.

Proteklog vikenda, u karting centru “Zagreb“, održan je ocjenski rally koji se boduje za Prvenstvo Hrvatske i Zagreba. Organizatori događaja bili su AK „Delta timing“, zajedno s amaterskim AK „Udružene vozačice“, koje su osnovane davne 1973. godine.

Predsjednica „Udruženih vozačica“ i počasni član AK „Delta timing“, Mira Latin vratila se malo u prošlost kako bi nas podsjetila na početke kluba.

– U Zagrebu je u to vrijeme bilo dosta profesionalnih vozačica, koje su bile članice različitih klubova. Glavna ideja i smisao bili su da se udružimo i na taj način poradimo na svom položaju u sportu,- rekla je gospođa Latin.

Udružile se zbog pomoći

U ta vremena, žene za volanom nisu bile previše popularne. Potreba da nauče nešto više o automobilu, kada su same na prometnici i dogodi se kvar, natjerala ih je da razmisle kako će si mogu same pomoći. Velika je razlika između tadašnje i novije edukacije.

– Vozači iz tog vremena ispekli su zanat na potpuno drugačiji način nego danas. Tada se puno više vremena posvećivalo učenju prometne kulture i tolerancije na prometnici. Odgovorno tvrdim da 95 posto vozača, koji su tada bili okupljeni oko udruge, nikada nije doživjelo prometnu nesreću, tvrdi Mira Latin.

Gospođa Latin kaže da u ovom poslu nema novca i zarade, već se sve svodi na entuzijazam i vlastiti trošak. Podrška grada je mala, a nekoliko riječi prigovora imala je na Hrvatski autoklub.

– HAK je izgubio interes da nam pomaže, pa nemamo dovoljno novca za češća okupljanja. To nam je pomalo nejasno, jer smo tražili pomoć samo u vezi osnovnih troškova, a kako organiziramo i edukaciju mladih vozača, nije nam jasno kako za to ne postoji interes, žali se gospođa Latin.

Interes žena za ovu disciplinu pada. Na početku je bilo preko stotinu posada, dok su se na zadnjem okupljanju pojavile samo tri. Ali zato novoosnovani klub „Delta timing“ bilježi veliki uspjeh, u čiji se rad u dvije godine uključilo preko devedeset vozačica i mladih vozača. Zamislite koliko bi ih tek bilo uz malo pomoć države i grada.

Svojom nazočnošću na rallyu Udružene vozačice podržala je i Tatjana Holjevac, predsjednica Skupštine Grada Zagreba.
 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Zanimljivosti

Možda u Formuli 1 već dugo nismo imali vozačicu, no zato na karting utrkama žene već više od pola stoljeća postižu odlične rezultate, kako...

City Life

Zagorkin san - predstava začinjena glazbom te igrom svjetla i boja

City Life

Građani Zakladi 'Ana Rukavina' donirali 1,1 milijun kuna

City Life

Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.