Neshvaćeni ljudi – orhideje

Svaki put u povijesti ljudska se vrsta uspješno prilagodila novim prirodnim uvjetima. No opstanak pojedinca na planetu pogođenom klimatskim promjenama ne izgleda bajno. Alergičari i meteoropati to dobro znaju. Pitanje jest kako će se i hoće li se čovjek uspješno prilagoditi klimatskim promjenama. Pogotovo kako će opstati oni iz urbanih sredina kojima je doticaj s prirodom najčešće sveden na gledanje dokumentaraca o prirodi na malim i pametnim ekranima.

Naime, moderni način života nosi svoje; sve se više udaljavamo od prirode, naš je organizam naučen ponajviše na zatvorene prostore (a često i klimatizirane), tako da mehanizmi samoregulacije ne reagiraju više u dovoljnoj mjeri na promjene vremenskih uvjeta. To je sigurno razlog zašto je meteoropatija (osjetljivost na promjene vremena) tako česta u razvijenom svijetu. Kod meteoropata zatajuju mehanizmi prilagodbe na vanjske utjecaje i dolazi do pogoršanja osnovnih bolesti pod utjecajem nepovoljnih vremenskih prilika.

Postajemo li, dakle, poput orhideja, osjetljivi na svaku promjenu i nespremni na život u drugačijim klimatskim uvjetima od onih u kojima smo rođeni? Hoćemo li se uspjeti prilagoditi možete doznati u novom broj Tehnopolisa, magazina za novo doba uz poslovni tjednik Lider. Više o zaista zanimljivim temama iz novog broja možete pročitati ovdje.