Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Nezaboravna čizmica Sv. Nikole

Djeca se vesele darovima, ali ih treba naučiti i darovati.

Sveti Nikola se slavi kao zaštitnik djece, pomoraca, djevojaka, farmaceuta, ribara, trgovaca i putnika. Jednog od omiljenih svetaca u kršćanstvu slavimo šestog prosinca. Zašto nam je tako drag? Sv. Nikola se nekako uspio othrvati shopping-maniji pa u čizmicu djeci (ali i nama velikima) još uvijek stavljamo slatkiše, sušeno voće i šibu umjesto iPoda, PowerRangersa i dresova Lige prvaka.

Ovaj nas svetac vraća na trag kršćanskim vrijednostima, ostavljenim po strani nauštrb konzumerizma današnjeg društva. Upravo zato, Sveti Nikola se čini opuštenijim i izvornijim blagdanom, a time i bliži kršćanskom poimanju darivanja – kojima je potrebno i onima koje volimo.

Očistimo čizmice

Legenda kaže da je Sv. Nikola darovao novac siromahu koji nije mogao kćerima platiti miraz. Zadnjoj kćeri je novac ubacio kroz dimnjak, jer je siromah čekao da vidi svoga dobrotvora. Novci su kroz dimnjak upali u čarape koje su se obješene sušile na dimnjaku, i tako nastaje tradicija ostavljanja darova za djecu u čarapama i cipelama.

– "Jesi li dobro očistila čizmice?" sjećam se tog pitanja tako živo, straha da će mi čizma biti premala za sve slatkiše i kako sam bila ljuta što mi stariji brat ima tako veliku nogu. Imala sam osjećaj da cijela tvornica Kraš stane u njegovu čizmu,- prisjeća se uz smijeh Lucija J. (42) svog djetinjstva.

Darovi i zlatna šiba

Sada, kao majka svjesna je važnosti u formiranju pogleda kćeri Lane (6) na darivanje, blagdane i religiju općenito.

– Ne kupujem igračke za ovaj blagdan. Pokušavamo organizirati sakupljanje stvari koje više ne koristimo, igračaka i robe od naših bližnjih i to darujemo u Caritas. Bitno je shvatiti da nije važno samo primanje nego i darivanje drugima,– kaže Lucija.

Ali, Sveti Nikola nije samo za djecu, prisjetiti ga se mogu i odrasli. Zlatna šiba, diskretno položena pored pune cipele slatkiša poručuje da se uvijek može biti bolji prema majci, ocu, djevojci ili mužu. Mužu pogotovo.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Darivanje

Da biste sudjelovali u našim darivanjima morate imati Facebook profil, a na našu stranicu je ugrađen Facebook plugin za komentare.

Zanimljivosti

Nemojte se zamarati razmišljanjima o poklonima, jurnjavi po različitim trgovinama, surfanju po web trgovinama koje neće dostaviti sve na vrijeme – jer sve najbolje...

Zanimljivosti

U nastavku vam donosimo neke od naših izvrsnih prijedloga za savršen poklon, baš po mjeri svakoga!

Zanimljivosti

U nastavku teksta vam donosimo neke od naših prijedloga za savršen poklon, baš po svačijoj mjeri!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.