Kada je prije deset godina otvorio svoja vrata u Marulićevoj ulici, postavljanje standarda u domaćoj visokogastronomskoj sceni bio je san, a sada je postao stvarnost. Povodom značajnog jubileja, Makarun je priredio proslavu koja je spojila sve ono što ga čini jedinstvenim – vrhunsku gastronomiju, umjetnost i pomno kuriranu vinsku selekciju.
Restoran koji je nedavno prošao kroz redizajn, za proslavu desetog rođendana okupio je probrano društvo ljubitelja dobre hrane, umjetnosti i vina. Večer je započela delikatnim aperitivima, pa se nastavila pažljivo osmišljenim fly servisom koji je predstavio ključna jela i samu esenciju Makarunove kuhinje – od vegetarijanskog tartara od cikle do brižno osmišljenog tartara od škampa s kiselom jabukom. Centralno mjesto u meniju, očekivano, zauzeli su njihovi čuveni makarun, ručno rađena tjestenina prema recepturi staroj četiri stoljeća.
“Naši makaruni nisu samo jelo, oni su priča o tradiciji, ljubavi i poštovanju prema namirnicama”, objašnjavaju iz Makaruna. Njihove makarune svakodnevno ručno izrađuju majka jednog od vlasnika koja je ujedno i čuvarica recepta, Tanja Farac, te iskusne kuharice Dijana Bilobrk i Joka Barić. Iznimna pažnja posvećena je zero waste filozofiji kuhinje koja za restoran Makarun nije tek trend već način života.
“Kada ujutro stigne svježa riba, znamo točno kako ćemo iskoristiti svaki njezin dio, od glave do repa. To nije samo održivost, to je poštovanje prema namirnici”, otkrivaju u Makarunu. Poznat po svom zelenom degustacijskom meniju, restoran Makarun koristi namirnice iz vlastitog vrta pod Marjanom, a za desetu obljetnicu predstavljena je i nova vinska karta, zapravo impresivna kolekcija 155 isključivo hrvatskih etiketa od kojih čak 85% dolazi iz Dalmacije.
U drugo desetljeće restoran Makarun ulazi s nekoliko uzbudljivih noviteta. Kulinarske radionice i intimni Chef’s Table na krovnoj terasi samo su neki od načina na koje gostima omogućuju jedinstveno visokogastronomsko iskustvo. “Želimo da naši gosti ne budu samo konzumenti, već aktivni sudionici u gastronomskom doživljaju”, otkrivaju svoju filozofiju u restoranu Makarun.
Tijekom same proslave, gosti su uživali u vrhunskim vinima, delicijama i iskustvima koji su omogućeni zahvaljujući podršci brojnih partnera, a posebnost je bila izložba radova akademskog kipara Matka Mijića, postavljena na impresivnoj krovnoj terasi. Od omiljenog restorana u srcu Splita do gastronomske institucije koja definira suvremenu hrvatsku gastro scenu, Makarun nastavlja svoju misiju čuvanja i kreativne reinterpretacije dalmatinskog kulinarskog identiteta.

Trenutke za pamćenje skuplja od 1981. godine. Kao srednjoškolka željela je biti rendžerica u nacionalnom parku, pa je studirala biologiju. Na prvom raskrižju odabrala je drugačije skretanje od očekivanog, pa je više od desetljeća bila urednica modnog portala, s posebnim guštom prateći i pišući o hrvatskoj modnoj sceni. Na drugom raskrižju odabrala je opet drugačije skretanje od očekivanog i postala freelance novinarka. Danas putuje, planinari, kuša i iskušava, testira i otkriva… I o tome pomalo kucka.
